Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Trakavica oko antenskog stupa

O antenskom stupu Hrvatskog telekoma u centru Murskog Središća i pokušajima njegovog micanja sa sadašnje lokacije, ali i o skrivenoj anteni TELE 2 operatera u tornju župne crkve, pedesetak metara udaljene od HT-ovog odašiljača, intenzivno se u javnosti raspravljalo unazad nekoliko godina. I kad se, nakon dostave tko zna koje dozvole, ili papira koji je još “falio” za realizaciju izmještanja, činilo kako će se stvari konačno pomaknuti s mrtve točke, hrvatska birokracija ponovo je počela igrati ping-pong s Gradom Mursko Središće i teleoperaterom. HT je, nakon što je Grad ponudio prihvatljivo zemljište, osigurao više od milijun kuna za izmještanje antena i antenskog stupa. Nakon dugotrajnih dogovora, peticija građana, pa i pravih političkih ucjena, Dražen Srpak, aktualni gradonačelnik Murskog Središća koji je cijeli projekt izmještanja započeo još kao zamjenik gradonačelnika, prije izvjesnog je vremena ponosno najavio kako više nema zapreka za realizaciju projekta.
Međutim, iz tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je sada “pretvorena” u Državni ured za upravljanje državnom imovinom, odjednom su se sjetili kako za državno zemljište na kojem bi se trebao graditi novi antenski stup daju samo pravo služnosti, pa je za izgradnju osnovne postaje pokretnih komunikacija potrebna lokacijska dozvola.
Birokrati su vjerojatno mislili da će Grad i HT odustati, međutim, HT je 21. listopada ove godine županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, kako bi zadobovoljili i taj, zadnji uvjet. Međutim, iz UO-a stiže rješenje kojim se zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole odbacuje “jer ne postoje pretpostavke za pokretanje i daljnje vođenje predmetnog postupka”. Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije u svom rješenju od 30. listopada tvrdi kako “u konkretnoj upravnoj stvari ne postoje zakonske i pravne pretpostavke za pokretanje i vođenje postupka izdavanja lokacijske dozvole za zahvat u prostoru...”.
Ukratko, UO neće izdati lokacijsku dozvolu jer lokacijska dozvola, ili akt kojim se odobrava građenje za takav tip jednostavnih građevina, suprotno zahtjevima iz Državnog ureda, nisu potrebni. HT, dakle, može graditi bez lokacijske, ili neke druge dozvole, jer je to u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom. Da planiran zahvat u prostoru nije protivan važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, Upravni odjel je, na traženje HT-a i Grada, potvrdio još 3. srpnja prošle godine, ali to birokratima u Zagrebu, očito, nije bilo dovoljno. I što sad? Gradonačelnik Dražen Srpak najavio je da će s najnovijim rješenjem već ovaj tjedan u Zagreb i da se neće maknuti odande dok mu se god ne objasni tko je, iz kojih razloga i za čiji račun stopirao i još stopira projekt za koji su građani Murskog Središća životno zainteresirani. A možda je riječ samo o “običnoj” činovničkoj samovolji...
V.Trstenjak

Izvor: 3055