Gradovi i općine 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Trideset dva puta na Himalajama

Šezdesetogodišnji Darko Berljak poznat je širokoj hrvatskoj i svjetskoj javnosti kao jedan od vođa ekspedicija na najviše vrhove svijeta. U organizaciji Planinarskog kluba Prelog 5. ožujka u kraju iz kojeg je potekao predstavio je svoju 3. knjigu nazvanu Više od Everesta. Alpinist Berljak porijeklom je iz Cirkovljana:
- Moj je otac poslije II. svjetskog rata odselio iz Međimurja u Zagreb, gdje sam rođen. Dok sam bio dijete, roditelji me ljeti nisu vodili na more, već smo najčešće boravili u Sloveniji. Tako sam kao mali zavolio planine i alpinizmom se bavim 40 godina - rekao nam je Darko Berljak koji je 32 puta bio vođa ekspedicija na himalajske vrhove, među kojima 4 puta na Mt. Everest. Osvajao je i druge planinske vrhove svijeta te je jedino mjesto na koje njegova noga (još) nije kročila led Antarktika. Prošle je godine vodio hrvatsku žensku ekspediciju na najviši vrh svijeta (8.850 metara) i novu knjigu posvetio je upravo tom alpinističkom pohodu i pobjedi koja je izvojevana nakon 72 dana:
- Knjiga u sebi ima i lirike, putopisa i dokumentarnih bilješki, a najveći dio govori upravo o pohodu naše ženske ekspedicije u proljeće prošle godine - kaže autor koji je pohod ženske ekspedicije i novu knjigu predstavio u preloškom pastoralnom centru. U alpinističkom svijetu, u kojem je opasnost stalni pratitelj, Darko Berljak je raritet - nikada nitko iz ekspedicija koje je vodio nije ozbiljnije povrijeđen niti je smrtno stradao.
PIZZA S MAKARONIMA
U zanimljivom izlaganju praćenom slajdovima snimljenim na Himalajama u proljeće 2009. Darko Berljak nasmijao je Preložane pokazavši im ručak koji su im u baznom logoru pripremili nepalski kuhari:
- Na toj visini naši kuhari ne bi izdržali ni pola sata, stoga članovi ekspedicija unajmljuju nepalske kuhare. Vični su i spremanju zapadnjačke hrane, no katkad se malo zabune, kao u našem slučaju, kad su nam servirali pizzu s makaronima te žgance - za desert - ispričao je D. Berljak.
U posveti svog novog djela alpinist Berljak poručio je da je knjiga posvećena onima koji su Everest osvojili, koji će ga osvojiti, ali ponajviše onima koji ga nikada neće vidjeti i doseći. (žd)

Izvor: 2865