Gradovi i općine 08.03.2018. 20:49. Zadnja izmjena: 09.03.2018. 10:08.

Naglo otapanje snijega

Trnava se diže, u Nedelišću pozorno prate stanje

Zbog naglog otapanja snijega i slijevanja vode s brijega Trnava se na području općine Nedelišće u četvrtak, 8. ožujka, počela naglo dizati. Kanalom su plutale poluotopljene sante leda koje su se "nabijale" ispod mostova, tako stvarajući čepove. 

Oko 17 sati kod mosta na poljskom putu između Macinca i Črečana, Trnava je bila na oko pola metra do vrha nasipa. Približno u isto vrijeme, općinska uprava reagirala je zbog situacije kod mosta između Črečana i Gornjeg Hrašćana. Tamo se zbog leda stvorio čep i dogodio se "povrat vode". Ivica Dovečer iz Macinca nazvao je Željka Kacuna, načelnika općinskog stožera civilne zaštite. Potom su obaviještene Hrvatske vode te je u suradnji s Hidrotehnikom krenula akcija "oslobađanja toka".

- U Macincu je počeo naglo rasti vodostaj pa je nastala "panika". Angažirali smo dva bagera i od leda je očišćena dionica od mostova između Gornjeg Hrašćana i Črečana te Gornjeg Hrašćana i Pretetinca. Riječ je o oko dva kilometra. Čišćenje je trajalo do oko 22 sata. Osim toga, zaustavljen je dotok iz retencije kod Križopotja te je potokom, preko šume Zelene, voda usmjerena prema Dravi - kaže Željko Kacun.

Trnavu čini nekoliko pritoka (većim dijelom godine suha korita) koje silaze s brijegova i većina ih se spaja na potezu od Macinca do Črečana. Nakon brzog silaska vode s brijegova, naglo počinje njen nizinski tok te velika količina vode ne uspijeva oteći dovoljnom brzinom.

Dodatni, tj. najveći problem su mostovi na Trnavi, koji se još jednom pokazuju "uskim grlima". Zimi se tako ispod njih nabija led, a ljeti bale sijena i granje. Nakon Macinca i Črečana Trnava potom uz Gornji Hrašćan nastavlja kroz Nedelišće i Čakovec prema Maloj Subotici pa sve do Goričana i utoka u rijeku Muru

Petak, 7:30 - Trnava je kod mosta između Gornjeg Hrašćana i Črečana opala za barem pola metra - akcija uklanjanja nabijenih santi urodila je plodom.