Gradovi i općine 04.10.2016. 14:31.

Počasni građanin Grada Čakovca

U 92. godini preminuo legendarni skladatelj Ljubo Kuntarić

Jutros (utorak) je u 92. godini umro Ljuboslav Ljubo Kuntarić, proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje, dobitnih brojnih nagrada i priznanja kojem je prošle godine na velikom koncertu u Čakovcu povodom 90. rođendana uručena i titula počasnog građanina Grada Čakovca, koju mu je dodijelilo čakovečko Gradsko vijeće.

Ljubo Kutnarić rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu. Već od najranije dobi počinje se baviti  glazbom, a paralelno s Gimnazijom, u Varaždinu pohađa i Glazbenu školu. U rodnom gradu svira u jazz i zabavnom orkestru, a glazbeno školovanje nastavlja u Požegi. Zanimljivo je da je Kuntarić kao inženjer 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća radio na nekoliko značajnih projekata u Hrvatskoj, primjerice vodovodu Cres – Lošinj.

Sigurno je najpoznatiji po svojim zabavno-glazbenim skladbama, od kojih su mnoge postale istinski klasici. Skladbom Ta tvoja ruka mala osvojio je nagradu publike na prvom Zagrebačkom festivalu. Autor je 160 skladbi za djecu, brojnih scenskih djela, opereta, mjuzikla i opera. Napisao je više od 40 komornih i 200 zborskih skladbi, 180 klapskih, 48 tamburaških i 26 mandolinskih te 680 skladbi iz sakralnog opusa. Pobjeđivao je na mnogim festivalima, a 2009. godine dobio je glazbenu nagradu Porin za životno djelo.

Kuntarić je većinu svog života živio u Voloskom kraj Opatije, a svojim radom i opusom trajno je zadužio hrvatsku glazbenu kulturu. Pogreb Ljube Kuntarića bit će u četvrtak, 6. listopada na groblju u Voloskom u 16 sati.

Komemoracija povodom smrti bit će održana u srijedu 5. listopada u Centru za kulturu Čakovec, s početkom u 19 sati.