Gradovi i općine 29.04.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 29.04.2019. 08:17.

Odana počast

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, u Bečkom Novom Mjestu ove  godine okupio se veliki broj hodočasnika koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su prije 348 godina, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni. 

Kako bi odali počast slavnim ličnostima hrvatske povijesti, vijence i svijeće na groblju i mjestu njihova smaknuća, položili su predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Vinodol, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, Zrinske garde Čakovec, Družbe Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu, čakovečkog Ogranka Matice hrvatske te brojni štovatelji lika i djela velikih hrvatskih vojskovođa.

Krajem prošle godine krenula je inicijativa da se u Bečkom Novom Mjestu podigne spomenik Zrinskom i Frankopanu. Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel ovom je prilikom naglasio da je vlast u Bečkom Novom Mjestu dala suglasnost, a plan je da se biste, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha postave u lipnju ove godine.

 „Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatočeništva te uoči smrti što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Petar Zrinski svojoj ženi Katarini. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati“, u komemorativnom govoru, kod Spomen ploče naglasio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, dodavši kako je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. godine proglasio je 30. travnja, “Spomendanom Zrinskog i Frankopana.”

Misno slavlje u Katedrali predvodio je fra Ilija Mijatović, voditelj Hrvatske katoličke misije Sankt Pölten i hrvatski delegat za Austriju.

Toga 30. travnja 1671. godine sva su gradska vrata u Bečkome Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Prije smaknuća dvojici velikaša, kao i njihovim obiteljima oduzete su plemićke titule, a njihova imanja zaplijenila je država što je rezultiralo  zgražanjem i zaprepaštenjem Hrvatske i Ugarske, te čitave Europe.