Gradovi i općine 04.09.2016. 10:34.

Nova kanalizacijska mreža

U Čehovcu održan zbor mještana - Bojimo se loših iskustava iz susjedstva

U petak, 19. kolovoza u domu kulture u Čehovcu održan je zbor mještana na kojem je predstavljen projekt izgradnje sanitarne i oborinske kanalizacije u naselju. O predstojećim radovima govorili su predsjednik Mjesnog odbora Čehovec Matija Strahija, zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, Dario Ban u ime Međimurskih voda te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš. S izvođačima radova, Tegrom d.o.o., Hidrotehnikom d.o.o. te Vodogradnjom d.d. iz Varaždina, potpisan je ugovor vrijedan oko 7.110.000 kuna, od čega 6.069.000 kuna za izgradnju sanitarne kanalizacije financiraju Hrvatske vode i Grad Prelog, dok će, za izgradnju oborinske odvodnje, Prelog izdvojiti dodatnih 1.042.000 kuna. Nova kanalizacijska mreža Čehovca bit će spojena na pročišćivač u Donjem Kraljevcu. Radovi polako počinju, a završetak je predviđen na proljeće iduće godine.

Županijska uprava za ceste i Grad Prelog potom će u rekonstrukciju i modernizaciju glavne prometnice uložiti nešto manje od 6.000.000 kuna, dok će Međimurske vode obnavljati sve sporedne ulice. Projektom su obuhvaćeni kanalizacijski priključci za svako domaćinstvo, zasad njih 256, te spoj na uličnu mrežu. Prije radova, predstavnici Međimurskih voda i izvođača radova obići će domaćinstva kako bi s vlasnicima parcela dogovorili gdje će priključak biti postavljen. Osim informacija o povećanju računa, mještane je zanimalo koliku će cijenu plaćati mještani koji imaju hidrofore. Ban je odgovorio da će za one koji troše oko 15 kubika vode, računi sada biti veći za čerdesetak kuna, dok će domaćinstva koja nisu priključena na vodovodni sustav, a priključit će se na kanalizaciju, plaćati paušalni iznos od pet kubika po članu domaćinstva. 

DOGOVOR U HODU?

Najburnije je bilo prilikom rasprave o mogućim tehničkim rješenjima obnove prometnica, jer su mještani, kako kažu, okruženi brojnim lošim primjerima poput postavljanja tlakovca u Prelogu, visine rubnika u Svetom Juraju u Trnju te preuske ceste u Donjem Kraljevcu. Stoga ih je zanimalo kako će biti uređeni kolni ulazi i nagibi te predviđena visina rubnika i širina same ceste. Osim da će cesta sa sadašnijh pet biti proširena na šest metara, saznali su tek da će se ostali detalji dogovarati u hodu.