Gradovi i općine 20.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:28.

U G. Kuršancu obilježena 351. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog

U Parku Zrinskih u Gornjem Kuršancu u utorak, 17. studenog obilježena je 351. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog. Himnu su otpjevali članovi Pjevačkog zbora Josip Vrhovski, a potom su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Prigodni govor održali su zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Matice Hrvatske ogranak Čakovec Ivan Pranjić i župan Matija Posavec. Prisjetili su se događaja od 18. studenog 1664. godine, kad je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo hrvatski ban, pjesnik i vojskovođa Nikola Zrinski VII. Čakovečki. Službena je verzija da ga je u lugu u blizini Gornjega Kuršanca u lovu usmrtio vepar.

No, kako je iznio Kacun, povjesničari se još uvijek ne mogu do kraja složiti je li možda vepar imao "strano državljanstvo". Naime, osim što se ban Zrinski proslavio u bitkama s Osmanlijama, naročito srušivši turski most kod Osijeka, zamjerio se Bečkom dvoru jer se usprotivo apsolutizmu i centralizmu. Osim toga, mnogi sumnjaju da bi jedan vepar uspio usmrtiti slavnoga vojskovođu i ratnika koji ima pratnju.

Poslije svečanih govora uslijedio je počasni pozdrav Zrinske garde Čakovec te na kraju misa zadušnica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Izvor: 3160