Gradovi i općine 07.04.2017. 22:00. Zadnja izmjena: 11.04.2017. 11:21.

Neugodna situacija

U Gornjem Mihaljevcu: S pokojnicom čekali dok je grobar širio jamu!

Vladimir Novak, grobar u općini Gornji Mihaljevec, već je duže vrijeme na bolovanju pa ga mijenja Danijel Kos. Njemu se, zbog neiskustva, dogodila neugodna situacija. Događaj je na sjednici Općinskog vijeća opisao sam načelnik Goran Lovrec:

- Prilikom iskapanja ostavio je premali dio za lijes, da bi se moglao normalno spustiti. Prevladalo je neiskustvo i situacija je dosta pogodila najbližu rodbinu. Bio mu je to treći sprovod... pogreške se događaju. I Novak je, kad sam poslije pričao s njim, rekao da se to svakome može dogoditi. No, ispisao sam mu opomenu da se to ne smije ponoviti - kazao je Lovrec.

VIJEĆNIK PREDLAŽE MASOVNU GROBNICU

Načelnik Lovrec za list Međimurje otkriva da imaju mnogo problema i s grobnicama. Kad su kiše, doslovno plivaju. - Jednom je isto tako ispraćaj morao čekati pred grobnicom, iako se voda ispumpavala samo sat ranije - kazao je za list Međimurje. A, u raspravu na Vijeću uključio se i Konrad Brezarić, koji je iznio zanimljiv prijedlog: "Morali bi preorati i imati grobnicu za ostatke koji se nađu otprije 15 godina."

Nakon sjednice razgovarali smo s načelnikom Lovrecom i upitali ga jesmo li doista dobro čuli i razumjeli vijećnika Brezarića, tj. je li i on čuo prijedlog da se preoru grobna mjesta stara 15 godina te da se ostaci pokopaju u - masovnu grobnicu.

- Pa da, i ja sam to tako čuo i razumio, da je rekao da "nakon 15 godina treba povaditi van i imati osiguranu grobnicu za kosti i ostatke lijesova". Ne znam što bih rekao... ne mogu tako nešto komentirati - kazao nam je konsternirani Lovrec.


Dodatak 11. travnja

O "MASOVNOJ GROBNICI" U G. MIHALJEVCU: Nisam rekao preorati, nego prekopati

Konrad Brezarić, vijećnik Općine Gornji Mihaljevec, odlučio je pojasniti svoj prijedlog o potrebi uvođenja "masovne grobnice" na groblju u Gornjem Mihaljevcu, o čemu smo pisali u prošlom broju.

- Pogrešno me se shvatilo u jednoj riječi. Ja kažem da treba prekopati, a ne preorati. Riječ je o napuštenim grobnim mjestima za koja grobna naknada nije plaćena deset godina i nema nasljednika te je proteklo 15 godina od posljednjeg ukopa. Dakle, ne prekapaju se ostali grobovi. No, morala bi biti masovna grobnica u koju bi tada premještali ostatke - kaže Brezarić, inače predsjednik uprave groblja, i poziva se na članak 14. Zakona o grobljima. Kaže i da bi ga načelnik Goran Lovrec mogao koji put tražiti savjet.

- Zaposlio je čovjeka koji ništa ne zna o groblju, nije me ništa pitao. Ja bih mu pokazao kako kopati i koje su širine grobnih mjesta, pa se onda ne bi dogodilo to što se dogodilo - kaže.