Gradovi i općine 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

U jesen EU kampanja za jačanje udruga

U okviru posjeta Gradu Čakovcu, europski parlamentarac i ujedno europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Neven Mimica u gradskoj vijećnici sastao se s čakovečkim čelnicima te predstavnicima ovdašnjih udruga, odnosno povjerenstava za zaštitu potrošača. Govoreći o svom djelovanju, Mimica je, uz ostalo, rekao kako je tematika zaštite potrošača u velikim zemljama poput Njemačke i Francuske gotovo u cijelosti prepuštena udrugama koje su pri spomenutom, posebno utjecanju na zakonsku regulativu, uglavnom uspješne. S druge strane, pojedine zemlje, poput Cipra, uopće nemaju udruge te vrste, dok ih, primjerice, Grčka ima registriranih čak 50, no, praktički nijedna ne funkcionira. Mimica je najavio da Europska unija u jesen ove godine pokreće kampanju za jačanje udruga za zaštitu potrošača, što će se posebno odnositi na nove članice, poput Hrvatske.
- Uloga udruga u predstojećem će razdoblju doći do izražaja na području liberalizacije tržišta energentima. U zapadnim zemljama upravo su potrošačke udruge za svoje članove vodile kolektivne promjene distributera električne energije ili plina, istaknuo je.
Predstavnici udruga rekli su da uglavnom uspješno posreduju pri zaštiti potrošača te rješavaju njihove probleme. No, još „nezaštićeno“ područje jest ono zaštite prava turista.
- Oni se u našoj zemlji nemaju kome obratiti za pomoć, stoga pregovaramo s resornim Ministarstvom o mogućim modelima zaštite, rekao je Zlatko Polišanski iz udruge Potrošač.(vk)

Izvor: 3081