Gradovi i općine 14.11.2017. 07:36. Zadnja izmjena: 14.11.2017. 07:37.

Gradišćanski Hrvati

U Mađarskoj u Nardi: Pjesmarica i prvo drvo novog drvoreda

Gradišćanski Hrvati koji žive u Općini Narda u Mađarskoj, uz granicu s Austrijom, već već dvadeset i četiri godine održavaju kontakt s Gradom Murskim Središćem, premda je suradnja zapravo formalizirana tek pred četiri godine potpisom sporazuma o bratimljenju.

Ta suradnja ima svoje konkretne oblike, jedan od njih je i njegovanje nacionalne kulturno-povijesne baštine Hrvata, pa je tako u Nardi u subotu, 28. listopada, predstavljena pjesmarica hrvatskih starih narodnih pjesama koje su Hrvati ponijeli u Gradišće iz svoje (pra)domovine, a u pjesmarici su i pjesme iz drugih hrvatskih regija. Pjesmarica je i jedan od rezultata aktivnosti načelnice Općine Narda Kristine Glavanić i Slavka Bregovića, predsjednika KUD-a "Mura" iz Murskog Središća, koji je pred dvije godine, kad je u Nardi bez voditelja ostao tamburaški zbor, priskočio u pomoć i preuzeo vođenje dječjeg tamburaškog zbora.

Zahvaljujući Gradu Murskom Središću koji ustupa jednom tjedno službeni automobil za odlazak u Nardu, tamošnji je orkestar oživio, a S. Bregović je upoznajući pjesme koje čuvaju gradišćanski Hrvati sve "pohvatao" na papir u notni i tekstualni zapis. U Nardi je na svečanoj promociji pjesmarice bilo i mnoštvo gostiju: uz predstavnike KUD-a "Mura" iz Murskog Središća bili su i čuvari hrvatske nacionalne baštine iz Donje Voće iz Zagorja, a gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak.