Gradovi i općine 24.06.2019. 07:44. Zadnja izmjena: 24.06.2019. 07:46.

Subota, 22. lipnja

U Međimurju dostojanstveno obilježen Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe državni je praznik u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred što je označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj. Važan dan hrvatske povijesti u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju te kod Spomen-obilježja poginulima u Drugom svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, uz prigodnu povorku i pratnju limene glazbe. Svečanost obilježavanja organizirali su Međimurska županija, Grad Čakovec, Općina Donji Kraljevec i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, a povorci su se pridružili i predstavnici Policijske uprave Međimurske te brojni građani.

„Moderna i uređena Hrvatska, Hrvatska koja poštuje zakone i europske vrijednosti i koja ima karakter napredne i tolerantne zemlje koja gleda u budućnost - to su vrijednosti koje definiraju antifašizam i antifašističku borbu. Iako je Međimurje najduže od svih hrvatskih krajeva bilo pod tuđom vlašću, narod je uvijek govorio hrvatskim jezikom, poštivao hrvatske običaje, pjevao hrvatske narodne pjesme, čuvao svoju kulturu, baštinu i identitet te nikada nije dozvolio rušenje vrijednosti reda, rada odgovornosti i svijesti da samo vlastitim radom nastaju rezultati. Nema budućnosti bez poštivanja vlastite prošlosti i koliko god u javnosti postoji percepcija ideološke podijeljenosti, najvažnije je osuditi sva zla, bez obzira s koje strane dolazila, ali i vrednovati, čuvati i baštiniti pozitivne vrijednosti. Antifašizam je velika pozitivna vrijednost naše države i naroda jer je na temeljima antifašizma stvorena hrvatska država. Svim građankama i građanima čestitam 22. lipnja, Dan antifašističke borbe.”, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Na groblju u Svetom Jurju u Trnju predstavnicima Županije tradicionalno se pridružio tamošnji domaćin, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat sa zamjenikom Mladenom Čavlekom te brojnim mještanima, uz povorku i svečano odavanje počasti. Načelnik Horvat je napomenuo da je pijetet koji se daje žrtvama režima iznimno bitan za današnje društvo te da zahvalnost za slobodu za koji su mnogi ginuli treba prenositi na mlade generacije. Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub kazao je kako je zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi i Međimurcima koji su u njoj sudjelovali ovaj kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. „U antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo je više od 2 tisuće aktivnih boraca s područja Međimurja. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske poginulo je 329 međimurskih partizana, a 1839 Međimurki i Međimuraca bilo je zatočeno u nacifašističkim logorima i zatvorima. 848 ih je ubijeno u logorima i zatvorima ili su poginuli kao civilne žrtve. Svih tih ljudi danas se prisjećamo s posebnim pijetetom. Čestitam još jedanput svima Dan antifašističke borbe."