Gradovi i općine 12.07.2019. 12:39. Zadnja izmjena: 12.07.2019. 12:40.

eVisitor

U Međimurju tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 81.000 noćenja

Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine u Međimurskoj županiji ostvarena je brojka od 81.000 noćenja. Samo u mjesecu lipnju ostvareno je 17.000 noćenja. Brojke su na razini prošle godine, kada je naposljetku zabilježeno 189.808 noćenja, što je za 12% više nego u 2017. godini. Što se pak broja dolazaka tiče, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 39.060 dolazaka. U odnosu na prošlu godinu to je porast od 7%.

Napore u razvoj i unapređenje turizma kontinuirano ulaže Međimurska županija koja projekt bespovratnih turističkih potpora provodi osmu godinu, a do sada je uložila više od 2 milijuna kuna s ciljem proširenja postojeće turističke ponude, aktiviranja neiskorištenih turističkih potencijala, stvaranja novih turističkih proizvoda te promoviranja Međimurja kao poželje turističke destinacije. Sadržaji programa prilagođeni su strateškom razvojnom dokumentu „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020.“, a potpore omogućuju otvaranje novih smještajnih kapaciteta, nadogradnju postojećih te širenje kvalitete usluga i ponude. Ogromnu ulogu u turističkoj priči igraju i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva čiji su domaći proizvodi predmet interesa brojnih turista kod kojih je izražen trend kupovanja domaćeg, autohtonog i zdravog, a Međimurska županija sustavno radi i na razvoju poljoprivrede.

Vrlo važna odrednica međimurskog turizma su i manifestacije koje se diljem županije odvijaju tijekom cijele godine, a čija kvaliteta i originalnost pridonose turističkom rastu. Stoga je Turistička zajednica Međimurske županije dodijelila potpore turističkim manifestacijama u 2019. godini te izrazila podršku događajima koji su dobar način prezentacije potencijala, kulture i tradicije ovoga kraja.

Podsjetimo da je Europska komisija Međimurju čak dva puta dodijelila titulu Europske destinacije izvrsnosti. U 2006./2007. godini proveden je prvi EDEN izbor s temom „Turizam na ruralnom području“, a nacionalni pobjednik bio je Sveti Martin na Muri. Osam godina kasnije, tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) bila je „Turizam i lokalna gastronomija“, a titulu Europske destinacije izvrsnosti za 2014./2015. godinu ponijelo je gornje Međimurje.