Gradovi i općine 07.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

U Međimurskoj županiji u porastu broj investicija i zaposlenost

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak je održana 74. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji koja je na dnevnom redu imala četiri točke, usvajanje skraćenog  zapisnika s 73. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji održane 16. lipnja 2014. godine, prezentaciju o gospodarstvu Međimurske županije u 2013. godini, izvještaj o kretanju na međimurskom tržištu rada te ostala pitanja i prijedloge. 

 

Na samo početku župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako će se gospodarski podaci prezentirati na 10. sjednici Skupštine Međimurske županije. „2013. godinu moramo gledati iz dva aspekta, dakle do 01. srpnja i nakon 01. srpnja, točnije prije i nakon ulaska u Europsku uniju, uzevši ovdje u obzir ukidanje carina i utjecaj na gospodarski izvoz. Vidljivo je da on u Međimurskoj županiji raste, što je posljedica ulaska u EU, a time raste i broj investicija“, dodao je međimurski župan uz to pohvalivši nekoliko značajnih investicija poput tvrtke HAIX koja gradi novu tvornicu i potencijalno otvara novih 200 radnih mjesta u Maloj Subotici te nove industrijske praonice na istočnoj proizvodnoj zoni Čakovca sa 70 novih radnih mjesta, kao i povećanje infrastrukture na primjeru industrijske zone u Murskom Središću koja je zbog svog zemljopisnog položaja područje na koje se treba usmjeravati. 

 

Prosječna međimurska plaća oko 20 posto niža od hrvatske

Međimurska županija, iako površinom i brojem stanovnika najmanja, od 21 hrvatske županije u 2013. godini zauzela je 6. mjesto prema visini neto dobiti, 10. mjesto prema broju poduzetnika, 8. prema broju zaposlenih, 9. prema ukupnom prihodu i tek 17. prema gubitku razdoblja. „Prosječne plaće još su uvijek prilično niske“, rekao je Darko Radanović, privremeni pročelnik za gospodarske djelatnosti Međimurske županije te dodao: „Prosječna neto plaća po radniku u Međimurskoj županiji u 2013. godini iznosila je 3.835 kuna ili 19,7 % niže od prosjeka Republike Hrvatske. Bilježi se ujedno povećanje izvoza, ali i uvoza“, naglasio je, dok je župan dodao kako neće biti zadovoljan dokle god imamo nezaposlene i dok je gospodarska slika lošija, s obzirom na potencijale koje imamo. 

 

Sajam poslova – 29. listopada u Čakovcu

Nezaposlenost u Međimurskoj županiji bilježi nešto pozitivnije brojke, pa tako nakon što je nekoliko mjeseci obuhvaćala više od 8 tisuća nezaposlenih, od rujna možemo govoriti o oko 6 tisuća osoba koje su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Čakovec. „Bilježimo oko 500 zapošljavanja mjesečno, a ponajviše razinu tih pozitivnih brojki održava metalo-prerađivačka industrija. Kako bi u prvom redu djeca, mladi i nezaposleni dobili informacije oko školovanja i zaposlenja, organizirat ćemo Sajam poslova“, napomenuo je pročelnik HZZ PS Čakovec, Vladimir Zebec. Već sada postoji interes za sajam koji će 29. listopada u holu Graditeljske škole u Čakovcu okupiti 80-ak izlagača i oko 2 tisuće posjetitelja. 

 

Uz prerađivačku industriju, trgovina i građevinarstvo, čine gotovo 80% ukupnog broja zaposlenih u Međimurju. Međimurska županija stoga nastavlja sa stvaranjem uvjeta da sjever zemlje bude poduzetnička sredina za ulaganja i nova zapošljavanja, čime će se povećati potrošnja te prosjek plaća.

Izvor: 3102