Gradovi i općine 22.12.2019. 22:38. Zadnja izmjena: 22.12.2019. 22:39.

Obljetnica smrti

U Oporovcu podignut spomenik pukovniku Sokaču: Vječno sjećanje na heroja

Zima je 1991. godine. Varaždinska 104. brigada raspoređena je na području Pakraca, između Kukunjevca i Dereza, dvaju snažnih neprijateljskih uporišta. U obrambenim djelovanjima, kao i u većini oslobađajućih akcija hrvatskih snaga sve se više ističe Ivan Sokač, Oporovčanin koji je živio i radio u Varaždinu. Predvodio je suborce u oslobođeni Lipik, u stavljanju šume Zukva pod kontrolu hrvatskih snaga, a kad su drugi zapovjednici krenuli davati ostavke, on je prihvatio vođenje 104. brigade. Kao zapovjednik, i dalje prvi kreće u oslobađanje Dereze i u akciju Alfa, no 28. prosinca kolona vozila nailazi na neprijateljski tenk i na mjestu usmrćuje Ivana Sokača i još trojicu suboraca.

Te se tužne obljetnice svake godine prisjećaju Sokačevi Oporovčani, hrvatski branitelji i njegova obitelj, a ove se godine u subotu, 7. prosinca, golema tuga ispreplitala s velikim ponosom, jer je na samom ulazu u Oporovec pukovniku Sokaču u čast postavljen novi spomenik.

Stara spomen ploča, na kojoj je umjesto zapovjednik pisalo pripadnik 104. brigade, predana je na čuvanje Mjesnom odoboru Oporovec, a novi spomenik otkrili su Sokačevi sinovi Alen i Mario, u društvu svojih obitelji – Ivanove udovice Branke, snaha Zrinke i Adele, unuka Janka, Jakova i Ivana (zbog studentskih je obveza nedostajao najstariji Martin), te sestre Katarine Golubić sa suprugom Tonijem.

- Emocije su snažne, osjećamo tugu jer ga više nema, ali istovremenu radost kad pogledamo naše sinove i vidimo da je iza njega ostao trag. Nisu ga imali priliku upoznati, ali brat i ja im pričamo o djedu Ivanu, znaju što se događalo i što su stariji sve više shvaćaju veličinu i značaj, kazao je za list Međimurje Alen Sokač.

Svoj je Oporovec jako volio, dodao je drugi sin Mario, naglasivši kako mu je upravo zato posebno drago što će baš tu ovim spomenikom na njihova oca ostati trajno sjećanje.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek naglasio je kako je novom i ljepšom pločom ispravljen krivi natpis i nepravda koja je pukovniku time nanesena, dok je umirovljeni bojnik Vladimir Leskovar, predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995., još jednom istaknuo kako je za sve pripadnike njegove brigade Ivan Sokač najveći heroj, jer je to bio čovjek koji ih je vodio u pobjedu.