Gradovi i općine 25.05.2017. 23:01. Zadnja izmjena: 25.05.2017. 23:06.

Seoska manifestacija

U Orehovici sve u znaku oraha povodom Orehijade - festivala oreha i sega kaj kcoj ide

U čast plodu po kojem nosi ime, u Orehovici se i ove godine u subotu, 13. svibnja održala Orehijada - festival oreha i sega kaj kcoj ide. U organizaciji Općine Orehovica i tamošnjeg KUD-a Fijolica, već se četvrti put ova manifestacija nametnula kao središnji događaj Orehovice i okolice, čijim je udrugama i proizvođačima pružila priliku da predstave svoja umijeća i proizvode.

U 14 je sati sve bilo spremno - vrijedne su domaćice taman otvorile posude s kolačima, OPG-ovci izložili svoje proizvode, muški članovi crkvenog zbora orehovičke župe ulaštili svoje motike i krampove, a njihove žene zakuhale pravu težačku juhu, kad se prolomio pljusak od kojeg se ni ispod šatora nije bilo lako sakriti. Ovakvo nevrijeme, potvrdile su i nešto starije sudionice Orehijade, još nije zadesilo manifestaciju. Ne znači to i da je uspjelo pokvariti veselo ozračje - tek ga je malo odgodilo. Već za nepunih sat vremena kiše kao da nije bilo, pa su se posjetitelji raštrkali po štandovima u potrazi za najukusnijim slasticama.

Teško se ijednome izloženom kolaču mogla pronaći neka zamjerka, pa je ispred komisije bio težak zadatak - odlučiti koji je najbolji. Prema mišljenju stručnih učiteljica Srednje škole Prelog, Milene Štajerec, Anice Naranđe i učitelja Vlade Bogmolca, najbolju je orehnjaču ispekla Sanja Držanić iz Podbresta.

- Svi su kolači imali slične baze, a razlikovali se po dodacima. Oni su tajna, pa ne možemo otkriti što je presudilo u korist gospođe Držanić, ali pobijedila je svojom domišljatošću. A to je i cilj - tradicionalni recept malo osvježiti i modernizirati, kaže žiri.

Osim najbolje orehnjače, nagrađena i je autorica kolača koji je najlepši na oko - Anica Kolar iz Orehovice,  dok je najbolji orehovec izradila Katarina Patarčec iz Orehovice. Svoj su štand najljepše uredile članice Udruge žena Novo Selo na Dravi, a najdeblešim orehom pohvaliti pak se mogu članice Udruge žena Brest iz Podbresta. Raskošan i prebogat kolačima, iz konkurencije je izdvojen štand domaćina KUD-a Fijolica, ali svakako zaslužuje da ga se posebno istakne i pohvali.

Manifestaciju prati i tradicionalni mimohod kroz Orehovicu te međunarodni susret folklornih društava na kojem su, doduše, ove godine boje branile samo domaće snage, ali i više nego dostojno. Predstavili su se članovi Muške pjevačke skupine KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice, KUU Seljačka sloga Nedelišće, KUD Tančec iz Jalševca Nartskog i KUD Slavko Kolar iz Palešnika, te tamburaši OŠ Orehovica, Andreja i Goran Šafarić iz Strahoninca, te recitatorica Štefanija Patarčec.