Gradovi i općine 26.03.2016. 14:42.

Povećanje prostora

U Prelogu umjesto novog, planiraju dogradnju starog vrtića

Grad Prelog neće graditi novi dječji vrtić kao što su to obećavale dosadašnje, ali i aktualna preloška  vlast, a od ambicioznog i skupog projekta, čini se, definitivno se odustalo. Umjesto izgradnje novog vrtića, koji bi prema procjeni koštao više od dvadeset milijuna kuna, krenut će se u dogradnju postojećeg, što bi, prema riječima gradonačelnika Ljubomira Kolareka, koštalo oko 5 do 6 milijuna kuna.

Prema planu, sva potrebna građevinska dokumentacija mogla bi biti gotova do lipnja ove godine, sadašnjih 1.200 "kvadrata" povećalo bi se za još oko 700 četvornih metara korisnog prostora. Gradskoj vlasti to se čini rentabilnije, a novac za projektnu dokumentaciju planiraju namaknuti od prodaje zemljišta u industrijskoj zoni. Nakon ishođenja dokumentacije projekt će se kandidirati u fondove, energetska obnova vrtića trebala bi dovesti do pada sada vrlo velike potrošnje energenata, što bi uz povećanje kapaciteta vrtića moglo malo "relaksirati" gradske financije.

To bi značilo i mogućnost povećanja relativno malih plaća koje sada imaju tete u gradskom vrtiću. Grad Prelog, za razliku od Čakovca i Murskog Središća nema privatne vrtiće, a smještaj oko 220 djece Prelog sufinancira sa 70 posto, što godišnje iznosi oko 400 tisuća kuna. Cijena jaslica prije dvije godine  smanjena je s 900 na nešto više od 700 kuna, a vrtića na 540 kuna, što je u vrlo kratkom vremenu dovelo do popunjavanja kapaciteta.