Gradovi i općine 06.09.2016. 10:48. Zadnja izmjena: 06.09.2016. 10:51.

Spomen Nikoli Zrinskom

U Šenkovcu obilježena 450. obljetnica Sigetske bitke

U Šenkovcu je 5. rujna održana jedna u nizu svečanosti kojom se obilježava 450. obljetnica Sigetske bitke. Spomen je proslavljen polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Mauzoleja obitelji Zrinski.

Kao trajno sjećanje na Zrinske na području Međimurja ostaje Stari grad u Čakovcu za čiju je rekonstrukciju kandidiran projekt težak oko 40 milijuna kuna, ali i projekt početka obnove Mauzoleja u Šenkovcu vrijednosti 450 tisuća kuna.

Ovogodišnjem jubileju u Šenkovcu, koje je uvod u završni niz manifestacija i događanja vezanih za obilježavanje 450. godina Sigetske bitke, uz međimurskog župana sa zamjenicima, načelnika Općine Šenkovec, gradonačelnika Grada Sigeta i brojne druge čelnike i izaslanike, prisustvovali su brojne Međimurke i Međimurci.

Nakon prigodnih govora i počasnog pozdrava Zrinske garde svečanost je nastavljena mimohodom do Trga Zrinskih kod župne crkve, gdje je u čast Nikoli IV. Zrinskom postavljen spomenik akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca.

Spomenimo kako su program svojim izvedbama uveličale članice zbora Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, a svečanost je završila svetom misom zadušnicom za Nikolu Zrinskog Sigetskog u župnoj crkvi svete Jelene Križarice koju je predvodio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina.