Gradovi i općine 26.04.2018. 11:04. Zadnja izmjena: 26.04.2018. 11:10.

Održan sastanak

U svibnju počinje sterilizacija koja će obuhvatiti oko 3000 pasa iz romskih naselja

U Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu održan je radni sastanak kojeg je, u ime Vlade Republike Hrvatske, sazvao Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a vodio državni tajnik Željko Kraljičak, na temu „Provedbe plana kontrole populacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije“. Na samom sastanku uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede prisustvovali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, posebni savjetnik ministra poljoprivrede te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman, župan Međimurske županije Matija Posavec, koordinator akcije Miljenko Cmrečak iz Bioinstituta d.o.o., pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, predstavnica skloništa za životinje „Prijatelji“ - Čakovec Aleksandra Hampamer te predstavnici Romskih naselja u kojima će se provoditi mjere sterilizacije.

Cilj sastanka bio je upoznati sve dionike o načinu, dinamici i operativnim detaljima provedbe plana kontrole populacije pasa.

Projekt koji je započeo sa planiranjem još prije dvije godine može se početi provoditi nakon nedavnog donošenja Zakona o zaštiti životinja, nakon čega je Međimurska županija osnovala Koordinacijsku radnu skupinu za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije.

Osmišljen je provedbeni plan koji se sastoji od nekoliko ključnih elemenata, a provoditi će ga zajedno Ministarstvo poljoprivrede, Međimurska županija, općine i gradovi te skloništa za životinje i udruga za zaštitu životinja. Tako će se provesti sterilizacija svih pasa (mužjaka i ženki) starijih od 6 mjeseci koji će se nakon toga ili vratiti u naselja vlasniku ili posjednicima ili pak će ih se udomiti. Sterilizaciju pasa provoditi će četiri nadležne veterinarske organizacije sa područja Međimurske županije prema dinamici od oko 40-50 obavljenih operacija dnevno, a započet će početkom svibnja. Time će se obuhvatiti oko 3000 pasa iz romskih naselja na području općina Nedelišće, Mala Subotica, Orehovica, Pribislavec, Podturen, Domašinec, Kotoriba i Goričan te gradova Čakovec i Mursko Središće.

Već u narednim danima Međimurski župan sazvati će sjednicu Koordinacijske skupine, koju čine predstavnici Ministarstva, načelnici i gradonačelnici te predstavnici romskih naselja, kako bi se operativno pratile sve aktivnosti Provedbenog plana. Ujedno, jedan od ciljeva spomenutog projekta jest konstantno i kontinuirano jačanje svijesti brige o kućnim ljubimcima te životinjama općenito.