Gradovi i općine 23.02.2017. 18:27. Zadnja izmjena: 24.02.2017. 08:13.

Dom u Preseki

U zlatno doba doma zabave su trajale duže od nekih brakova

Dom u Preseki središte je društvenog života mještana triju susjednih naselja - Preseke, Badličana i Prhovca. Njegova gradnja dovršena je 1952. godine. Ove je zime obnovljen; potpuno je zamijenjeno krovište doma i pokrajnje dvorane, sa svom limarijom. Općina Gornji Mihaljevec izdvojila je oko 370 tisuća kuna. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicima triju Vijeća mjesnih odbora koji mu gravitiraju: domaćinom, građevinskim obrtnikom Radovanom Jambrovićom iz Preseke, vozačom Draženom Hatlakom iz Badličana i vlasnikom OPG-a Bojanom Jambrovićom iz Prhovca.

- Dom i dvoranu koristimo za godišnje skupštine vatrogasaca, nogometaša i mjesnih odbora, kartaške turnire, dolaske djeda Mraza, poljoprivredna savjetovanja i stolni tenis. Dolje je i dućan. Domom upravlja Općina, a mi imamo ključeve. Nekad je bilo življe, no taj dom nam je potreban. Pored njega još imamo jedino vatrogasni dom te u Badličanu igralište NK Bratstva Preseka. Inače, natalitet u naša tri naselja danas je nešto bolji. Morali su se stari prijeti posla pa nejdemo v minus. Zadnji obračun kod grobara nam je u plusu, još ne koristimo apartmane na groblju u Gornjem Mihaljevcu - ispričali su nam dobro raspoloženi u kafiću u blizini doma. Razgovor je slušao stariji mještanin Slavko Miklin te su ga pozvali da se prisjeti zlatnog doba društvenoga doma u Preseki.

- Kod gradnje mještani su davali i materijale i radnu snagu. Nekad je to bio zadružni dom. U njemu se otkupljivao žir, šljiva, krumpir, jabuka, sve živo. Održavala su se i vjenčanja, ali i prave zabave, iz tjedna u tjedan. Dolazili su i Slovenci, jer tada nije bilo granice i ove žice, tj. po novome čak i visoke ograde. To su bile otvorene zabave sa živom muzikom. Zabave su ovdje trajale duže nego neki brakovi. Taj dom ima sentimentalnu vrijednost za sve nas, kazao nam je S. Miklin, rodom iz Preseke, a danas mještanin Badličana.

Treba li spojiti mjesne odbore?

Upitali smo predsjednike kako komentiraju ideje o spajanju triju mjesnih odbora u jedan efikasniji. Bojan Jambrović iz Preseke zagovornik je te ideje, jer "tak je negda bilo". - Ionako svako selo ima četri-pet aktivnih, pa bolje da ih na sastanak dođe 15 - kaže. Dražen Hatlak iz Badličana kaže da bi možda i podržao spajanje, iako nije siguran, ali im to Zakon baš i ne omogućava te primorava svakoga da ima svoj odbor. Radovan Jambrović nije za spajanje.

- Nisam siguran kaj je bolje. Tu u Preseki dobro vidim sve, stanem se na vatrogasni toranj i vidim cijelo selo, ali ne i u Prhovec - kaže. Hatlak je na to dodao kako je to i bio cilj europske integracije i novog ustroja lokalne uprave: "Ljudi se odmah pobune kad su skupa i zabavljaju se, to je bio cilj EU-a, ne dozvoliti tako nešto."

Predsjednik vatrogasaca D. Miklin

Nakon razgovora predsjednici Vijeća mjesnih odbora produžili su na skupštinu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Preseka, koje također pokriva tri naselja. Na skupštini je za predsjednika još jednom odabran Davor Miklin, sin našeg sugovornika Slavka Miklina.