Gradovi i općine 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

UDVDR ŠTRIGOVA U POSJETU SLAVONIJI

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Štrigova sa svojim su obiteljima i prijateljima posjetili područja na kojima su u vrijeme Domovinskog rata branili Hrvatsku. Na tom su putu prvo stali u Novskoj u kojoj su u gradskom parku položili vijenac i zapalili svijeće kraj spomen-obilježja poginulim braniteljima iz Međimurja Draženu Škorjancu i Franji Tomšiću iz Štrigove te Blaženku Flacu, Branku Bajkovcu i Zlatku Ovčaru.
Preko Korita su stigli u Jagmu u kojoj su ih dočekali predsjednik udruge Oboljelih i liječenih od PTSP-a Ivica Mateš iz Pakraca i rizničar Petar Božić. U Lipiku, kod spomenika na mjesnom groblju zapalili su svijeće u čast poginulom Branku Marinčiću. Po rubnim dijelovima Lipika i Pakraca stigli su do sela Kraguj u kojem je za vrijeme rata u tenkovskoj zasjedi poginula grupa branitelja, a među njima i Ivica Sokač. Tu su svijeće zapalili članovi njegove obitelji. Potom su krenuli put Omanovca u kojem je bio Glavni štab neprijateljske vojske. Danas lijepo uređen vidikovac pruža pogled na pakračku dolinu, zbog čega Štrigovčani ističu da je šteta što se na tu destinaciju ne organiziraju školske ekskurzije.
Put je nastavljen put Kusonja, sela Bučje, Velike Dereze i Male Dereze u kojima su se sjetili Josipa Žvorca, Branimira Vrtarića i Dražena Grabara koji su dali živote u akciji oslobađanja. Kod kapele u Donjoj Obriježi zapalili su svijeće u spomen na grupu branitelja koja je upala u četničku zasjedu, kao i Marijanu Zadravcu koji je poginuo u Malom Banovcu. Kroz Toranj, Brekinsku, Gaj, Kukunjevac, natrag u Pakrac u kojem je na mjesnom groblju, kod Spomenika svim hrvatskim braniteljima, Josipu Topleku, Stjepanu Juršiću i Ivanu Bašeku položen vijenac i zapaljene svijeće.
Prolazeći tako ratnim putevima 54. i 34. bojne, prisjetili su se i važnijih datuma, razgledali još uvijek netaknute ruševine iz vremena Domovinskog rata, ali i novoizgrađene kuće zapuštenih okućnica.
(al)

Izvor: 2869