Gradovi i općine 09.01.2017. 10:22. Zadnja izmjena: 09.01.2017. 10:28.

Povodom Spomendana odcjepljenja

Upaljene svijeće i položen vijenac na grobu dr. Ivana Novaka

Deveti siječnja, dan kad je 1919. godine donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, odlukom Hrvatskog sabora obilježava se kao Spomendan. Ovogodišnje obilježavanje počelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na grobu dr. Ivana Novaka na čakovečkom Gradskom groblju.

Počast ovom narodnom preporoditelju dali su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Zoranom Vidovićem te zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan.

Dr. Ivan Novak bio je jedna od osoba koja je predvodila narodni pokret za oslobođenje od mađarske okupacije. Bio je jedan od organizatora vojnog oslobađanja Međimurja i Prekmurja na Badnjak 1918. godine, ali i prvi građanski povjerenik za Međimurje, najzaslužniji za pohrvaćenje javne uprave u Čakovcu i Međimurju. Upravo zato je i spomenik koji su mu nakon smrti 1934. godine podigli sugrađani bio uništen odmah na početku mađarske fašističke okupacije u 2. svjetskom ratu.

Program obilježavanja u organizaciji Međimurske županije nastavljen je misnim slavljem povodom Spomendana u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Izvor: Grad Čakovec