Gradovi i općine 19.12.2018. 11:02. Zadnja izmjena: 19.12.2018. 11:05.

Čakovec

Urbano zelenilo i urbane vjeverice: Tko smije intervenirati u zaštićeni dio?

Jedan od sudionika projekta Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinski u Čakovcu je tvrtka, čiji je direktor Robert Sambolek, dipl. ing. šum. Slijedom informacije da ne posjeduje licencu za urbano šumarstvo i hortikulturu, pitali smo zamjenika gradonačelnika Čakovca Marija Medveda zašto je tvrtka R. Samboleka angažirana? - Mislim da je tvrtka licencirana, to morate njih pitati, ali siguran sam da ima licencu, rekao je Medved. Odgovor smo zatražili i od ineženjera Samboleka koji je tek kratko poručio da posjeduje licencu.

No, uvidom u imenik Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije dolazimo do drugog podatka. Robert Sambolek ovlašteni je inženjer šumarstva i inženjer šumarstva za lovstvo, ali ne posjeduje licencu za ekologiju, zaštitu prirode i urbano šumarstvo koja je u ovom slučaju neopohodna jer se radi o zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture.

Sambolekovoj tvrtki isplaćeno je 7.600 kuna za „opremanje nastambe za prihvat vjeverica sa svim potrebnim elementima za sklonište, dobavu crnogoričnog drva te zaštitu nastambe, dobavu hrane, redoviti nadzor, praćene prilagodbe – monitoring”. Glavninu troškova od 52.431 kunu podmirio je Grad Čakovec, što uključuje ishođenje potrebnih dozvola, izradu nastambe, dizajn i izradu grafičkog vizuala za interepretacijske ploče, postavljanje panoa te internetsku domenu vjeverice-cakovec.com.hr.