Gradovi i općine 02.02.2017. 11:06. Zadnja izmjena: 02.02.2017. 11:11.

Mursko Središće

Uređenje ispostave Zavoda za hitnu medicinu: Rujemo i preuređujemo, jurimo rok

Nedavno su operativci u Murskom Središću domicilne tvrtke "Tekeli projekt inženjering" krenuli preurediti objekt u Ulici Josipa Šajnovića u kojem će biti ispostava Zavoda za hitnu medicinu.

Radovi koje treba obaviti u roku od 60 dana (toliko je građevinarima stavljeno na raspolaganje) vrijedni su 317.300 kuna, a budući da se planira otvaranje ispostave uoči 30. travnja ove godine, Nacionalnog dana hitne medicinske službe, ima i nešto rezerve u roku izvođenja radova. Ipak, ne radi se opušteno. Građevinari ruju i preuređuju, krenuli su juriti rok kao da je tijesan, jer premda se glavnina radova odvija u interijeru objekta, vremenske (ne)prilike mogle bi ukrasti nešto od raspoloživog vremena za prilagodbu prostora novoj funkciji uređenjem instalacija, komunikacija između prostorija i u konačnici – vanjskog prilaza objektu.

Gradonalčelnik Dražen Srpak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak i voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač s ravnateljicom nacionalnog Zavoda za hitnu medicinu Majom Grba – Bujević razgovarali su u međuvremenu i o mogućnosti da i vikendom i blagdanom u središćanskoj ispostavi hitne medicine radi i liječnik.

Naime, troškovi petog tima "T2" godišnje iznose ukupno 350.000 kuna, što znači da bi za osam mjeseci rada takvog tima u 2017. godini trebalo 232.000 kuna. Sada dostupne financijske konstrukcije o kojima se razgovara ukazuju da se bez problema može osigurati (uz sredstva HZZO-a, županije i jedinica lokalne samouprave) i željeni rad liječnika s timom vikendom i blagdanom (taj peti tim "T2"). Gradonačelnik D. Srpak preuzeo je obvezu da s ministrom zdravstva dogovori ukidanje obveze sufinanciranja petog tima "T2" nakon 2017. godine.

Sufinanciranje otvaranja i rada ispostave hitne medicine u Murskom Središću prihvatile su već službeno općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec (prema kriteriju broja stanovnika), dok se iz općina Sveti Juraj na Bregu i Štrigova još čeka službene potvrde o prihvaćanju ponuđenog sporazuma.