Gradovi i općine 12.02.2016. 14:35. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Kotoriba - Murakeresztur

Uskoro novi most na Muri, za sada Mađari vode igru 

U petak, 12. veljače u Kotoribi je predstavljen projekt izgradnje i uređenja graničnog prijelaza i cestovnog mosta Kotoriba-Murakeresztur. O projektu vrijednom oko 115 milijuna kuna (15 milijuna eura) koji bi trebao biti dovršen do 2020. godine u općinskim prostorijama govorili su načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec (SDP), predsjednik Skupštine Međimurske županije i Grgecov stranački kolega Mladen Novak, te župan Matija Posavec (HNS). Budući mostpredstavljen je kao važan prometno-gospodarski projekt ne samo za Međimursku županiju, već i za širi prostor, a da se ne govori o njegovoj važnosti u očuvanju veza s hrvatskom nacionalnom manjinom u ovom dijelu Mađarske.

Prema idejnom rješenju, most će biti dužine 186 metara, širine 10 metara, s pješačko-biciklističkim stazama s obje strane kolničkog traka, a bit će izgrađen uz postojeći željeznički most preko Mure. Most će većim dijelom (do 85 posto) biti financiran novcem iz europskih fondova (Interreg V-A, Hrvatska-Mađarska). 
Svakako valja spomenuti da je Vlada Republike Mađarske protekle godine angažirala nezavisnu tvrtku za procjenu opravdanosti graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske, i donesena je odluka da će upravo ovaj prijelaz biti prioritet. Na završnoj konferenciji sredinom prosinca 2015. godine, održanoj u Mađarskoj projekt je prihvaćen za kandidaturu, a Vlada Republike Mađarske u svom je službenog glasilu početkom siječnja objavila ovu odluku. Mađari su očito puno ozbiljnije shvatili cijelu stvar, budući da naša državna politika za sada daje tek načelnu podršku, a bez potpisivanja međudržavnog sporazuma na razini resornih ministarstava, most bi mogao ostati samo lijepa želja. Predstavnici lokalne politike predvođeni županom, na konferenciji su izrazili nadu da će se i Vlada RH aktivnije uključiti u realizaciju izgradnje mosta, pa će u tom smislu "pritisnuti" našu izvršnu vlast i uvjeriti ih u opravdanost projekta. Nakon predstavljanja projekta u prostorijama općine, novinari su pozvani i na buduće gradilište uz željeznički most, koji je s mađarske strane još uvijek blokiran žičanom ogradom i parkiranom lokomotivom...