Gradovi i općine 14.01.2020. 11:30. Zadnja izmjena: 14.01.2020. 11:31.

Blagoslov gorica

Ususret Vincekovim pohodima: Razgalite srca i probudite trsek

Stiglo je vrijeme za prvo orezivanje trsja u goricama i blagoslov kako bi godina bila što rodnija. Ovaj vikend u gornjem Međimurju stoga će biti ispunjen Vincekovim pohodima.

U subotu, 18. siječnja u 9:30 kreće Vincekovo po štrigovskim bregovima. Polazi se iz centra Štrigove, a staza je duga 12 kilometara. Ide se do farme jelena i muflona u Jurovčaku, pa preko Trnovčaka za Železnu Goru (sve do Tomšića) pa natrag preko Vrbovice i Štrigovščaka. Usput se, naravno, zastaje kod vinara koji će točiti kuhano vino i čaj, a izletnike će zagrijavati i Tamburaški sastav Podrumari. Kotizacija je 50 kuna i uključuje jelo i četiri pića. Organizator su Općina Štrigova i njena turistička zajednica.

U isto vrijeme iz Macinca kreće i ekipa na Vincekovo kod Kermana. Riječ je o manifestaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće, Teniskog kluba Nedelišće, Vinske kuće Kerman i Udruge Maxenca. Nakon slanina na kruhu, kolača i kuhanog vina kod društvenog doma u Macincu kreće se prema 11 kilometara udaljenom Svetom Urbanu, uz stanku u Badličanu. U 13:30 kod Kermana počinje kulturno-zabavni program, a organiziran je povratak autobusima.

Nedjelja, 19. siječnja rezervirana je za obilaženje svetomartinskih bregova. Onaj najmasovniji pohod svake godine organizira Planinarsko društvo Bundek pa će tako vjerojatno biti i ove godine. Od 7 do 8:45 iz Murskog Središća do Toplica Sveti Martin neprestano će izletnike voziti autobusi. Pohod iz Toplica, nakon slanina na kruha i "nečeg žestokog" kreće u 9 sati. Staza preko Grkaveščaka, Venca, Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka duga je gotovo 15 kilometara. Krajnje je odredište sportska dvorana u Murskom Središću gdje slijedi planinarska veselica. Startnina je 20 kuna, a za djecu je besplatno. Pohog osigurava HGSS.

I na koncu, tu je Vincekovo u organizaciji HKUU-a Sveti Martin. U 14:00 iz centra Svetog Martina na Muri izletnici će krenuti prema župnom vinogradu gdje će biti održan tradicionalni obred.

- Ove godine uz KUD Sveti Jeronim pridružiti će nam se prijatelji iz Slovenije, poznati ansambl Polanski zvoki. Svirkom poznatih slovenskih polki i valcera sigurno će razigrati srca okupljenih i probuditi trseke - kažu organizatori.