Gradovi i općine 20.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Usvojen proračun Čakovca za 2016. "težak" 146 milijuna kuna


Većinom glasova, Gradsko vijeće Grada Čakovca na sjednici održanoj danas (četvrtak) prihvatilo je proračun Grada za 2016. godinu „težak“ 146 milijuna kuna. Govoreći o „karakteristikama“ tog temeljnog financijskog dokumenta, u izjavi medijima uoči sjednice, gradonačelnik Stjepan Kovač proračun je nazvao razvojnim.

- Njime planiramo dovršiti sve započete investicije, primjerice sanirati prometnice u naseljima u kojima se u sklopu projekta „Aglomeracija Čakovec“ grade ili obnavljaju kanalizacijski sustavi, da se to ne bi vuklo par godina. Proračun je „osjetljiv“ i prema najranjivijima, primateljima socijalne pomoći za koje povećavamo sredstva. I dalje ćemo pratiti rad udruga naravno, odgojno-obrazovnog sustava i sportske programe. U svakom slučaju grad će rasti i ići će naprijed - naglasio je Kovač.

S takvim predviđanjima oporba se nije složila. 

Proračun je nerealan i bit će nemoguće ispuniti sve zacrtano, što dokazuju i posljednje dvije godine vašeg mandata. Pogledajte samo troškove rada gradske uprave, poduzeća i ustanova. Za putne troškove 150 zaposlenika Dječjeg vrtića Čakovec, Grad godišnje izdvaja 950.000 kuna. To nije protupropisno, ali zašto ne bi razmotrili smanjenje - kazao je u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HDS-a Dražen Blažeka.

Gradonačelnik Kovač uzvratio mu je riječima da je upravo on (Kovač op.a.) 2014. godine smanjio putne troškove u Vrtiću koji su ranijih godina iznosili čak 1,3 milijuna kuna. Referirajući pak se na Blažekinu tvrdnju o "nerealnosti", gradonačelnik je napomenuo da je proračun nešto veći od dosadašnjih zbog nove zakonske regulative kojom se u proračun "ubrajaju" i plaće zaposlenika gradskog vrtića, škola i ustanova.

Predstavnici klubova vladajućih stranaka SDP-a, HNS-a i HSU-a o proračunu su se izrazili pohvalno. (V. Kelkedi)

 

 

 

Izvor: 3160