Gradovi i općine 02.05.2017. 07:36. Zadnja izmjena: 02.05.2017. 07:38.

Čakovec

Uz Dane Međimurske županije održana svečana sjednica skupštine

Mandat minuo bez trzavica

U petak, 28. travnja, u atriju Starog grada u Čakovcu održana je svečana sjednica županijske Skupštine kojoj su, uobičajeno prisustvovali brojni uglednici iz političkog, društvenog i javnog života našeg kraja kao i gosti iz drugih sredina. Ususret lokalnim izborima županijski čelnici tom su se prigodom osvrnuli na protekle četiri godine. -Zajedno smo radili i donosili mnoge važne i vrijedne odluke za našu Županiju. Način na koji je Skupština Međimurske županije djelovala u protekle četiri godine, čini me ponosnim jer smo sve odluke donosili u  dogovoru, bez uobičajenih političkih trzavica i nesuglasica te isticanja isključivo ili primarno stranačkih interesa, čemu danas svjedočimo na gotovo svim razinama vlasti, istaknuo je predsjednik Skupštine Mladen Novak. Župan Matija Posavec u opširnom je govoru nabrojao praktički sve što je Županija radila te, između ostalog istaknuo da su smanjenjem broja Upravnih odjela ostvarene uštede u proračunu, više je novca usmjereno izravno građanima, a proračunski dugovi smanjeni su za 70 posto. -Privlačimo najviše europskih sredstava za sva područja, i kad kažem da imamo rezultate to govorim odgovorno, argumentirano i utemeljeno, naglasio je Posavec.

RAST ĆE PLAĆE?

 I Novak i Posavec u svojim su se govorima dotaknuli i međimurskih plaća.

- Kao vodeći prioritet za predstojeće razdoblje izdvojio bih rješavanje jednog od gorućih problema naših ljudi, a to su plaće, koje svakako moramo dovesti do razine hrvatskog prosjeka, pa i preskočiti ga. Izradom potrebnih strategija, aktivnom politikom poticanja onih poduzetnika koji streme poboljšanju uvjeta rada svojih zaposlenika i povećanju njihovih plaća te otklanjanjem i smanjivanjem administrativnih zapreka koje priječe brže i efikasnije investiranje i poslovanje, uvjeren sam da vidljive rezultate možemo ostvariti već tijekom idućeg mandata, rekao je Novak, dok je Posavec napomenuo da lokalna politika mora stvarati okvire za pozitivo poduzetničko okruženje: 

- Smatram da smo s našom gospodarstvenicima imali iskren odnos. Ukoliko imate investicija one otvaraju nova radna mjesta, ona stvaraju konkuretnu radnu snagu, a time i nedostatak radnika i tada to dovodi do većih plaća. I to će se dogoditi jer je zakotrljana gruda koja neće stati, zaključio je Posavec. Na sjednici su ovogodišnjim dobitnicima dodijeljene plakete kao i najviša županijska priznanja nagrade Zrinski, dok su u kulturno umjetničkom programu nastupili Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, Scifidelity orchestra i učenica Severina Lajtman.

Sjetili se povelja u zadnji čas?

Skupština Međimurske županija zaslužnima, uz nagradu Zrinski (o čijim smo dobitnicima već izvjestili) dodjeljuje i povelje, međutim, na dnevnom redu posljednje radne sjednice o poveljama nije bilo riječi. Jesu li zbog silnog uzbuđenja i više od 100 priredbi u okviru Dana Županije, županijski čelnici zaboravili na povelje? Dobitnici su konačno otkriveni ( tko je i kad o njima odlučio?) na svečanoj sjednici. Dobitnici povelja su: Vanja Štebih - za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav - za izuzetan doprinos  i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan - za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, te Nada Lovrec, odnosno Matica umirovljenika Međimurske županije za zalaganje u radu na ostvarenju uvjeta za ljepši i ugodniji život međimurskih umirovljenika.