Gradovi i općine 27.07.2019. 07:53. Zadnja izmjena: 27.07.2019. 07:53.

Očuvanje prirode

Veliki skok za rijeku Dravu u Svetoj Mariji

Rijeka Drava je mjesto uz koje lokalno stanovništvo donjeg Međimurja stvara suživot dugi niz godina, a ona za njihov kraj ima ekološki, gospodarski, sportski i u zadnje vrijeme turistički značaj. Kako bi se upozorilo na potrebu očuvanja prirodnih staništa životinja i bilja uz i u rijeci Dravi, osmišljen je projekt  Big jump (Veliki skok). Tako se u nedjelju, 14. srpnja na obalama Drave u Svetoj Mariji okupilo stotinjak entuzijasta koji su došli podržati osmi po redu „Big jump za rijeku Dravu“. U suorganizaciji Općine Sveta Marija i Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“ (ZeuSa) iz Donje Dubrave te udruga iz Svete Marije simbolični zajednički skok u rijeku bio je popraćen bogatim i raznolikim programom, mladi i stari su uživali uz rijeku u raznim igrama. Dan ranije, u subotu, održana je projekcija dokumentarnih filmova o rijekama Hrvatske Gorana Šafareka, poznatog hrvatskog biolog i stručnjaka za rijeke, a premijerno se održala projekcija filma koji nosi radni naslov „Zeleni krvotok Hrvatske“.

Velikom skoku su prethodile razne igre u organizaciji DVD-a Sveta Marija te ZeuS-ova škola veslanja u kajacima i gumenim rafting čamcima. Za sve skakače je bilo pripremljeno besplatno jelo koje je osigurala Općina Sveta Marija, a za pripremu su bili zaduženi članovi NK Mladost. 

- Događaj je uspio, poruka je poslana, a posebne zahvale idu načelnici Đurđici Slamek,  Janji Škoda, predsjednici ZeuSa i Gabrijeli Jakupek, voditeljici mladog uzrasta DVD Sveta Marija te NK Sveta Marija na osmišljenom bogatom dvodnevnom programu obilježavanja Dana Europske Amazone, rekao je Goran Čižmešija, jedan od organizatora i osnivač Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“ koja ove godine slavi 20 godina rada.

Izvor: Martina Kovač Radmanić