Gradovi i općine 30.09.2016. 08:13. Zadnja izmjena: 30.09.2016. 08:33.

Općina Selnica

Vičević: Lokalna samouprava ne može raspolagati svojim resursima!

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Općine Selnica načelnik Ervin Vičević ukazao je na manjkavost propisa i pravilnika čije nelogičnosti koče napredak općine. Naime, Općina Selnica radi na saniranju duga od tri milijuna i osam stotina tisuća kuna, koji je nastao zahvaljujući geodetskoj izmjeri na području općine. Jedno od mogućih rješenja bilo je traženje kredita, a kao jamstvo za kredit Općina bi uložila svoj udio u poduzeću Međimurje plin d.o.o.

Ministarstvo financija odbilo je prijedlog uz obrazloženje kako lokalna samouprava može dobiti suglasnost za zaduženje samo za vlastite investicije koje se tek planiraju. Dobivanje kredita u svrhu pokrivanja minusa iz prethodnih mandata ne dolazi u obzir. Sljedeće rješenje koje je čelnik Općine Selnica ponudio Ministarstvu financija jest pozajmica od poduzeća Ina d.o.o. koje na području općine Selnica radi na eksploataciji plina i za to plaća godišnju rentu.

Ina je pokazala dobru volju i pristala Općini dati pozajmicu u visini od otprilike 1,3 milijuna kuna (koliko je potrebno da se saniraju najkritičnije točke), no, Ministarstvo financija ni taj prijedlog nije odobrilo.

Ovo je jedna nelogičnost i pokazatelj da lokalna samouprava ne može raspolagati svojim resursima i imovinom, kazao je Vičević. Ponukan time postavio je pitanje kako će Općina Selnica iduće godine financirati kanalizaciju, projekt za koji također neće moći dobiti kredit jer nositelj spomenute investicije nije Općina Selnica, već Međimurske vode.

Teoretski to nije investicija Općine Selnica, ali Općina ju je dužna financirati, zaključio je E. Vičević.