Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

VIJEĆE BEZ DIGNITETA

KOME JE „UVALIO“, A ONDA „POPUŠIO“ „NESPOSOBNI“ GRADONAČELNIK JOSIP DOBRANIĆ

Gradonačelnik Josip Dobranić i na protekloj sjednici Gradskog vijeća podcjenjivački se i bez takta odnosio prema oporbenim vijećnicima. Neprimjeren gradonačelnikov rječnik (“popušili smo”, “uvalili”, “nesposobni”...) kojim pokušava odgovarati na rasprave i pitanja vijećnika ispod je svake razine i sjednice Vijeća (u kojem pozicija svoju snagu crpi iz samo jednog glasa više od opozicije) sve manje imaju smisla. Kad smo dan nakon sjednice gradonačelnika pitali o njegovim verbalnim ekshibicijama koje se svode na “kaj pak mi morete”, Dobranić se pravdao teškim danom i provokativnim pitanjima oporbe.
Odgovornost za rušenje digniteta Vijeća snosi i predsjednik Vijeća Ivan Leček, “prvi među jednakima”, koji je previše popustljiv prema gradonačelnikovim verbalnim ispadima.
Tko kome u Murskom Središću?
Aktualni sat Gradskog vijeća Murskog Središća otvorio je SDP-ov vijećnik Marijan Kutnjak koji je izrazio sumnju u korektnost cijene za sanaciju strvilišta površine 1.500 četvornih metara, za što je utrošeno 13 tisuća kuna.
Gradonačelnik Josip Dobranić odgovorio je da je radove izvodila tvrtka s kojom je temeljem javnog natječaja potpisan četvreogodišnji ugovor i da je sve transparentno, a u sklopu sanacije uređen je i pošljunčan put prema strvilištu.
Kutnjak je gradonačelniku dodatno digao tlak javno izraženom tvrdnjom da je Grad sklopio štetan sporazum vezan uz hlapičinski vodovod, po kojem se Grad nije zaštitio. Sporazum je potpisan iako još nema svih potrebnih papira niti građvinske dozvole za mrežu u Hlapičini, pa prema tome, i bez valjanog troškovnika.
Dobranić je potvrdio da je participacija Grada 300 tisuća kuna za magistralni vod koji će “pokriti” gotovo 50 posto mreže te da je cijena priključaka napravljena po istom modelu kao što je to bilo i u Križovcu.
Gradonačelniče, radite li vi uopće?
Kutnjak je iskoristio pravo i da postavi pitanje u ime Kluba vijećnika SDP-a. Pitao je Dobranića u koliko sati dolazi na posao i kada uopće radi, a Kutnjak mu je pobrojio i dane kada Dobranića nije bilo na radnom mjestu, uz pitanje je li si gradonačelnik za te dane pisao godišnji?
Dobranić je bio kratak:
- Radim koliko treba i kada treba, a dane kad ga nije bilo mora provjeriti.
Mario Nerer (SDP) zanimao se za proračun koji je iznosio 20 milijuna kuna, a sada je rebalansom smanjen na 14 milijuna.
- Gdje je još šest milijuna koje ste obećali, pitao je Nerer.
- Pčele nisu donijele tih 6 milijuna, odgovorio je Dobranić. Država nije dala svoje, Županija nije dala svoje. Radim kako znam, a kada vi budete gradonačelnik, onda ćete vi raditi kako znate.
Nerer je uzvratio - ako nema novca, zašto se mijenjaju prozori na gradskoj upravi.
Dobranić je rekao da ne može dopustiti da stolarija na zgradi bude tako loša kao što je bila na vrtiću, ali kad je vijećnik (Nerer) toliko zaostao...
Na intervenciju Nererovog stranačkog kolege Kutnjaka, predsjednik Vijeća Ivan Leček konačno je ( i to pomalo preko volje) dao opomenu Dobraniću zbog vrijeđanja vijećnika.
Stanje poračuna potom je u nekoliko riječi objasnio zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak, potvrdivši da je punjenje gradskog proračuna iz izvornih gradskih prihoda podbacilo tek u manjoj mjeri, ali je podbacilo punjenje proračuna iz planiranih izvora od države, EU fondova i Županije.
Sanjinu Tomšiću (HNS) nije bilo jasno zašto je Grad kupio deset knjiga na temu komunalne djelatnosti (autorice Dragice Kemeter, pročelnice u Gradu Čakovcu), nisu li za potrebe djelatnika Grada bile dovoljne samo jedna ili dvije knjige?
Dobranić je odgovorio da će knjige pokloniti nekome.
Tomšića je također zanimalo tko i za koliko novca čisti “klasov grunt” (Grad je nedavno kupio tu parcelu, op. nov). Postoji li mjerna jedinica (po metru, kubiku, satu) po kojoj se to obračunava i tko to kontrolira?
Gradonačelnik je rekao da radove izvodi privatnik koji ima ugovor na četiri godine, da je cjenik prihvatilo Gradsko vijeće i da se radovi kontroliraju.
Popušit ćemo stazu
Miljenko Zobić (HSS) pitao je može li Grad utjecati na smanjenje cijene vode za seljake (mislio je na obiteljska poljoprivredna gospodarstva) koji plaćaju velike račune. Odgovoreno mu je da ne može te da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva u prednosti pred ostalima jer imaju pravo zatražiti povrat PDV-a, ali da će se u tom smislu uputiti dopis Međimurskim vodama.
Zobića je zanimalo i zašto nitko nije obavijestio vlasnike parcela preko kojih je ponovo vršeno iskolčavanje staze prema Sitnicama, kako se ne bi sijalo na tim površinama.
Gradonačelnik je odgovorio da nije bilo vremena za to jer su ih ljudi iz Hrvatskih cesta tek prije desetak dana obavijestili da izgradnja ipak ide te da se moralo ići u preprojektiranje trase i uzeti skuplju varijantu.
- Nismo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose, a ako ne uzmemo sadašnju ponudu, “popušit ćemo stazu”, rekao je Dobranić.
Zobić je javno, u ime nekolicine poljoprivrednika, “zahvalio” nepoznatim počiniteljima koji ovih dana kose po njihovih parcelama zelenu uljanu repicu koju su zasijali za jednog autrijskog proizvođača.
Sve po deset kuna
Vijećnik Miladin Matić (SDP) komentirao je “besplatne” karte koje su vladajući obećali umirovljenicima, a sada koštaju deset kuna i koje, kako je rekao Matić, nitko neće.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak vijećniku je odgovorio da je ovo prvi put da su karte uvedene, da nitko nije obećavao besplatne, već subvencionirane karte te da nije točno da ih umirovljenici ne žele.
- Bila je dobra namjera i uveli smo karte, ali to ne znači da se stvari ne mogu i poboljšati, rekao je Srpak.

V.Trstenjak

Izvor: 2848