Gradovi i općine 22.07.2017. 08:52. Zadnja izmjena: 22.07.2017. 09:00.

Kad Bukala nema, Hunjadi kolo vodi

Vijeće u Orehovici bez aktualca kad je načelnik na godišnjem

Prva radna sjednica Općinskog vijeća Orehovice, prošla je bez aktualnog sata. Naime, sjednici nije prisustvovao načelnik Franjo Bukal (HNS), pa je predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi (HDZ) ustvrdio kako bez načelnika nema smisla postavljati pitanja. No, sam je onda tražio da u zapisnik uđe pitanje koje je postavio još u prošlome sazivu, a na koje, kaže, još nije dobio odgovor.

- Zanima me kad će biti izvršena sanacija u Vrtnoj ulici, na mjestu gdje se zadržavaju oborinske vode. Kad je nevrijeme, stvori se bazen od oborinskih voda, koji predstavlja opasnost - što ako se dogodi slučaj poput onog u Varaždinskoj županiji kad se tako utopilo dijete, pita se Hunjadi.

No, HNS-ovi vijećnici brzo su stali u načelnikovu obranu. Branko Sušec istaknuo je da je načelnik na unaprijed rezerviranom godišnjem odmoru, i da nije korektno reći samo da ga nema. Želimir Halić nadovezao se pa rekao da je načelnik sve obavijestio o svojem odsustvu i da je nekorektno postavljati pitanja osobi koja je odsutna.

Pitanje suradnje izvršne vlasti i predstavničkog tijela ponovo se aktualiziralo na kraju sjednice, kad je Hunjadi zamolio HNS-ove vijećnike da porazgovaraju sa "svojim" načelnikom, jer je, kaže, imao problema prilikom pripreme ove sjednice.

- Smatram da sam prema Statutu nadležan sjednice sazivati, a Jedinstveni upravni odjel dužan mi je pomagati u pripremi istih, kazao je Hunjadi.

Žalimir Halić odgovorio mu je kako načelnik nije HNS-ov, već Općine Orehovica, izabran na izborima, a svi bi se problemi, ako postoje, trebali rješavati kad načelnik bude prisutan. Branko Sušec je na to istaknuo kako bi se mladi ljudi najprije morali naučiti politike, odnosno raditi i surađivati.

- Molim predsjednika vijeća da uspostavi kontakt s načelnikom i da surađuju. Nije u redu da se sjednice tempiraju u vrijeme kad se zna da načelnik neće biti prisutan i ubuduće molim da se vijeće ne zamara ovakvim pitanjima, rekao je Sušec.

No, Hunjadi mu je odgovorio da sjednica nije namjerno održana u vrijeme kad načelnika nema, nego je u sazvana zbog propisanih rokova unutar kojih je Općina dužna svoje opće akte uskladiti sa zakonima.

Da u Orehovici neće sve teći glatko kao prethodnih godina pokazuju već i prijedlozi i izglasavanje prvih odluka, o imenovanjima u odbore, savjete i komisije.

- Pokušao sam s načelnikom porazgovarati o prijedlogu članova pojedinih odbora, međutim, njemu je to sve bilo smiješno. Stoga je ove prijedloge podržalo osam vijećnika, kazao je predsjednik vijeća Marko Hunjadi.

Branko Sušec je na to odgovorio kako mu je iz prijedloga jasno zašto je načelnik rekao da je smiješan, i da je jedna stvar pobijediti na izborima, a druga raditi na dobrobit svih žitelja općine.

- Na konstituirajućoj sjednici pokazao se omjer snaga, ne morate se ubuduće sakrivati iza grupe od 8 vijećnika, kažite javno da ste u koaliciji i tako djelujte, rekao je Sušec.