Gradovi i općine 28.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 15.03.2022. 11:59.

Vijećnik Drabić načelnika prijavio državnoj Povjerenici za informiranje. Žalba odbijena

SDP-ov vijećnik u Općinskom vijeću Strahoninca Dejan Drabić u mjesecu lipnju je povjerenici za informiranje Republike Hrvatske dr.sc. Anamariji Musa odaslao žalbu zbog kako navodi „nepostupanja tijela javne vlasti po zahtjevu za pristup informaciji tzv. šutnji uprave“. Drabić u žalbi, odnosno „prijavi“ protiv predstavnika izvršne vlasti ( načelnika Franje Lehkeca op. nov.) navodi da u zakonskom roku nije riješio zahtjev za pristup informaciji koji je podnio u svibnju 2015. godine. Vijećnik je tražio da mu se u digitalnom obliku (excel ili PDF) na adresu elektroničke pošte dostavi obračun proračuna za 2014. godinu te proračun Općine Strahoninec za 2015. godinu – oba dokumenta izlistana do 5. razine konta, barem 3 dana prije sjednice Vijeća. Isti je zahtjev, navodi Drabić,  uputio i na samoj sjednici Općinskog vijeća 7. svibnja kao i godinu ranije, no načelnik se na sve oglušio te je dokumente uspio dobiti „tek otprilike za 4 mjeseca“. –Nedopustivo je da se ruši dignitet osoba koja traže informaciju, ističe u žalbi od povjerenice ujedno tražeći da „poduzmu mjere da tijelo javne vlasti poštuje zakone“.   

Ovih je dana u Općinu Strahoninec stiglo rješenje povjerenice Musa kojim se Drabićeva žalba odbija, odnosno „postupak obustavlja“. U obrazloženju povjerenica uz ostalo navodi da je u međuvremenu primila očitovanje Općine u kojem su izvijestili da su radni materijali dostavljeni svim vijećnicima pa i žalitelju na kućnu adresu u papirnatom obliku te da su materijali ujedno objavljeni na općinskoj Internet stranici o čemu je žalitelja Općina također obavijestila. –Iako su u virjeme izjavljivanja žalbe postojale pravne pretpostavke za izjavljivanje žalbe zbog nerješavanja zahtjeva u zakonom propisanom roku, s obzirom da je Općina Strahoninec naknadno dostavila žalitelju tražene informacije, Povjerenica za informiranje utvrđuje da više ne postoje pravne pretpostavke za vođenje ovog postupka, zaključuje se u rješenju.

Podsjetimo, Drabić je inače na lokalnim izborima 2013. godine bio kandidat za općinskog načelnika. Izgubio je od Lehkeca.

 

Izvor: 3148