Gradovi i općine 05.08.2016. 10:09. Zadnja izmjena: 05.08.2016. 10:14.

Dan pobjede

Vijenci i svijeće u spomen poginulim i nestalim braniteljima

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, u Međimurskoj je županiji obilježen tradicionalnom svečanošću održanom pred blagdan, u četvrtak, 4. kolovoza. Uz spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu vijence su položili predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave međimurske, Hrvatske vojske i Uprave za obranu te nekih stranaka i udruga.

Nakon toga su zapaljene svijeće uz uz spomen zid poginulih hrvatskih branitelja. Okupljenima se tu obratio Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije. Ovime se podsjećamo na dan kad su diljem naše domovine zavijorile pobjedničke hrvatske zastave, na tome moramo zahvaliti našim suborcima koji su u to utkali svoje živote, rekao je.

Međimurski župan Matija Posavec je istaknuo da je naša obveza prema hrvatskim braniteljima, ali i generacijama koje dolaze, da na svečan način obilježavamo sjećanje na dane ponosa i slave 1995. godine, ali i sve druge blagdane vezane uz hrvatsku državnost, samostalnost i neovisnost.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zaključeno je molitvom koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik župe svetog Nikole biskupa i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu.