Gradovi i općine 08.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Vijesti....

MALA SUBOTICA: Pripreme za “razvod”

“Brakorazvodna” parnica između općina Mala Subotica i Orehovica bliži se kraju te bi nakon nekoliko godina tijekom kojih se bezuspješno pokušavalo riješiti financijske zavrzlame i pitanje granice arbitražna komisija u Zagrebu trebala donijeti konačnu odluku. Zato je Općinsko vijeće Male Subotice 2. veljače imenovalo Povjerenstvo za preuzimanje pokretnina, nekretnina, financijskih sredstava te prava i obveza. Na njegovom je čelu općinski načelnik Vladimir Domjanić. Uz načelnika, u radu Povjerenstva sudjelovat će Danica Glad, Vladimir Mihalic, Mladen Križaić i Josip Šegović. (d)

PALOVEC: Darmar u odlukama

Novi čelnici Općine Mala Subotica naišli su u dokumentaciji na pravi darmar u dokumentaciji vezan uz odluku o zemljištu za gradnju kapele u Palovcu. Bivša im je općinska vlast u arhivi ostavila odluku o prodaji nekretnine u Palovcu (za gradnju kapele) koja nikada nije prodana jer je na zboru mještana odlučeno da se gradnja sakralnog objekta - prolongira. No, u zapisnicima se provlači i davanje prava na gradnju, kao i darovanje zemljišta Župi. Općinski su čelnici tražili očitovanje bivšeg načelnika i predsjednika Općinskog vijeća. Bivši predsjednik OV-a Vladimir Horvat sjećao se odluke kojom je zemljište za kapelu darovano Župi, dok je bivši načelnik Josip Šegović inzistirao na odlaganju ove točke dnevnog reda za sljedeću sjednicu, dok se ne pregleda sva dokumentacija i ne utvrde pogreške.
Iz konfuzne rasprave dalo se naslutiti da je bilo aktera koji su manipulirali te prerađivali odluku OV-a donesenu u zadnji tren - na posljednjoj sjednici pred izbore i pred raspuštanje Vijeća.
U raspravu se uključila donačelnica Danica Glad koja je ustanovila da je sada vrijeme da se poštuju odluke Palovčana donesene na zboru mještana te da se postojeća odluka o prodaji zemljišta ukine, dok je vijećnica Đurđa Horvat dodala kako je župnik Đuro Vukalović provodio anketu među Palovčanima koja je pokazala da je većina ZA gradnju kapele. Potom je uslijedila prepirka što je legitimno - svjetovna ili crkvena vlast (iako bi to trebalo biti jasno s obzirom da zakoni još uvijek niču u Saboru, a ne na Kaptolu). Župnika Vukalovića neki su se vijećnici prisjetili i po žestokoj opaski koju je uputio Palovčanima krajem prošle godine kad je ljut zbog dilema oko kapele rekao: “Ako nećete, kapelu ću graditi u Piškorovcu!”
(Ali Piškorovčani su trenutno zadovoljni: dobili su “autocestu” i pripadajuću infrastrukturu, pa im kapela i nije prioritet na kojem inzistiraju). Većinom glasova poništena je odluka o prodaji nekretnine u Palovcu te je sve vraćeno na početak, kad za njega dođe vrijeme. (žd)

MALA SUBOTICA: Službenik za informiranje

Malosubotičko Vijeće donijelo je odluku o ustroju kataloga informacija, čime je fizičkim i pravnim osobama osiguran zakonski put do tražene informacije u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine. Katalog podrazumijeva materijale sa sjednica Vijeća i Poglavarstva, općinske akte, financije, javnu nabavu, podatke vezane uz komunalno gospodarstvo, prostorne planove itd., a službenica zadužena za informiranje je Blaženka Krčmar. (d)

PODTUREN / SIVICA: Detaljni planovi uređenja

Vijećnici Podturna na narednom će vijeću donositi odluke o detaljnim planovima uređenja gospodarske zone u Podturnu te II. faze poslovne zone u Sivici. DPU-om u Sivici dobit će se još tri nove parcele veće površine za gradnju poslovnih objekata. Ukupna površina tog dijela sivičke poslovne zone je oko 3 hektara, a pojedinačno se površina svake od tri parcela kreće oko jednog hektara. Zainteresiranih za ta gradilišta ima već sada. (rt)

Izvor: 2859