Gradovi i općine 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Vijesti iz Selnice

Kako raspolagati državnim zemljištem?

Na području Općine Selnica ukupno je 84 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Općina je još krajem 2005. godine izradila program raspolaganja tim zemljištem, ali on tada nije dobio potrebnu suglasnost nadležnog Ministarstva. Izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2008. godine Općina može tražiti povrat tog zemljišta ukoliko je ono u općinskom Planu prostornog uređenja unutar građevinskog zemljišta. Za takve čestice Općina može tražiti direktan upis vlasništva. Od spomenutih 84 hektara državnog zemljišta, u Općini Selnica je čak oko 80 posto unutar građevinskog područja. Radi se uglavnom o dijelovima nogometnih igrališta u Selnici, Zebancu i Donjem Koncovčaku te javnim površinama unutar naselja. To znači da se prema novom zakonu za njega ne mora raditi program raspolaganja. Kako su nam rekli u Općini Selnica, i od preostalog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države Općina može tražiti 5 posto povrata, što će Selničani i učiniti. Za preostali dio državnih poljoprivrednih površina izradit će se program raspolaganja. Ono će uglavnom ići u dugoročni najam.
(RT)

Cesta u industrijskoj zoni

Uređenje selničke industrijske zone približava se kraju. Ovih je dana završeno uređenje prometnice koja će nakon postavljanja rubnika biti spremna za asfaltiranje. Radove na uređenju prometnice, iskop i navoz šljunka te sabijanje podloge obavila je tvrtka Asfalt – gradnja Zlatka Perčića iz Sv. Martina na Muri. Gradnja prometnice u dužini 1,1 kilometar, do pred asfaltiranje, stajala je 132.000 kuna, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Ministarstva gospodarsva.
U zoni su dosad postavljene plinska, električna i vodovodna mreža. Općina će se prijaviti na natječaj Ministarstva gospodarstva i za asfaltiranje prometnice. Radi se i na projektiranju javne rasvjete u zoni, no realizacija će uslijediti iduće godine. Četiri parcele u zoni već su prodane. Od toga je jedna bila u vlasništvu Općine i prodana je nizozemskom ulagaču kojemu je prodana još jedna parcela u privatnom vlasništvu. Na njima bi u jesen trebala započeti gradnja pogona za proizvodnju prikolica za osobne automobile. Na jednoj će domaći ulagač graditi strojobravarsku radionicu za brušenje reznih alata, a na četvrtoj je u planu gradnja hladnjače za voće i povrće. Preostalih pet slobodnih parcela još se prodaje. Oko njihove prodaje pomaže i Općina. Veličina im se kreće od 5.000 do 7.000 četvornih metara, a cijena po četvornom metru je 5,5 eura. (rt)

Izvor: 2869