Gradovi i općine 21.11.2016. 08:00.

Hrvatski glasnik

Više od 500 posjetitelja proslavilo Dan Hrvata u mađarskoj Kaniži

„Dobrodošli u kraj veselih ljudi, ljudi poštene ćudi“, tim su domaćini u Kaniži, preko svog „Hrvatskog glasnika“ pozdravili mnogobrojne goste koji su se pridružili obilježavanju Dana Hrvata u Mađarskoj. Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj nakon šest godina ponovo su obilježavanje doveli u Pomurje, u Kanižu, nakon što je prošlo već 16 godina od kada je proslavljen prvi hrvatski dan, u Sambotelu. Od 2000. godine mnogo se promijenilo u odnosu Hrvata i Mađara, u prijateljstvu dvaju naroda, suradnji, ali i suživotu u pograničnom području. Samo ove godine zajednički smo obilježili 450. obljetnicu Sigetske bitke, Međimurska županija potpisala je Sporazum o suradnji sa Županijom Baranya, nastavili su se i pokrenuli projekti financirani iz fondova Europske unije, otvoren je Hrvatski vrtić u okviru Obrazovnog centra Miroslav Krleža, uz niz drugih aktivnosti koje su krajevima uz dvije granice omogućile veliku priliku za pozicioniranje u europskim okvirima.

Upravo je i svečanost u Kulturnom centru Hevesi Sandor tome doprinijela, kako su se u kulturnom programu predstavila hrvatska kulturna društva, djeca dječjih vrtića, te osnovnih i srednjih škola, zborovi i tamburaški sastavi Pomurske regije, uz hrvatske napjeve, scenske igre i plesove. Sve objedinjeno pod nazivom „Vu tem koli se Pomurje pleše“. Bogatom i raznovrsnom programu kojem je prisustvovali više od 500 štovatelja međimurskih i pomurskih običaja, prethodili su sveta misa u crkvi Srca Isusova koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, te otvorenje izložbe „Obitelj Zrinski i Hrvati kre Mure” koju je pripremila Anica Kovač, ravnateljica Osnovne škole „Nikola Zrinski“.

Međimurska županija ove je godine organizirala brojne aktivnosti sa županijama na konzularnom području kako bi unaprijedila postojeće veze i odnose između županija, gradova i općina. Stoga je uz veleposlanika RH u Budimpešti Gordana Grlića Radmana, generalnu konzulicu RH u Republici Mađarskoj Vesnu Haluga, te Petera Čerešnjeg, zastupnika u Mađarskom parlamentu, Dan Hrvata svojim dolaskom pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

O uspjehu posebice hrvatskog školskog sustava kao upravo zalog te budućnosti, govorio je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan te dodao kako je prije dvije godine utemeljen Hrvatski školski centar, kako je ostvarena prva faza i pokrenut vrtić. „U Pečuhu i Santovu kao perjanicama hrvatskog školstva u Mađarskoj iznimno se dobro radi, dok u drugim krajevima skoro očekujemo i institucionalno prepoznavanje važnosti očuvanja hrvatskog jezika. U godini koja je iza nas, osim ovog dana, proslavili smo i 70 godina hrvatskog školstva u Mađarskoj, 25 godina djelovanja Hrvatskog glasnika, najvažnijeg medija koji obavještava o djelovanju naših Hrvata iz Mađarske, te ujedno izdali Hrvatsko – mađarski rječnik“, naglasio je Gugan te uz predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj podijelio posebna odličja Blažu Horvathu, Mariji Bošnjak, Kulturno – umjetničkom društvu Gara, Matiji Mandić Goher, Pjevačkom zboru Ružmarin, Orkestru Vizin, Kulturno – umjetničkom društvu Podravina te Hrvatskom glasniku.