Gradovi i općine 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Vodite pse na uzicama!

Šetnica uz Muru u Murskom Središću za lijepa je vremena puna ljudi, ali sve češće i pasa - često bez uzice i bez kontrole vlasnika, što može biti poprilično opasno. Da je tako, potvrđuju i svakodnevne pritužbe građana koji se žale da sve više pasa luta slobodno i, kao takvi, predstavljaju opasnost, naročito za djecu. Kako bi se uveo red na šetnici, gradonačelnik Dražen Srpak potpisao je obavijest kojom neodgovorne vlasnike pasa podsjeća na gradsku odluku o držanju kućnih ljubimaca i postupanju sa psima i mačkama te drugim napuštenim i izgubljenim životinjama na području Grada Mursko Središće. Članak 11. odluke propisuje da je kod izvođenja psa na javne površine posjednik dužan nositi pribor za čišćenje površine koju onečisti njegov pas (vrećicu i lopaticu) i onečišćenu površinu odmah očistiti. Iz prostora dvorišta i stana psi se mogu u naselju izvoditi samo na uzici koja odgovara veličini i snazi psa.
U članku 12. jasno piše da je “zabranjeno izvoditi pse na zelene površine koje su uređene kao cvjetnjaci, ili travnjaci, groblja i povrtnjaci.
Zabranjeno je uvoditi pse u prostore i na površine gdje bi oni mogli ugroziti zdravlje ljudi, ili zdravstveno-higijenske uvjete”. Zasada, osim molbe građanima da se pridržavaju navedenih odredbi, iz Grada ne prijete sankcijama, u nadi da će nekolicini neodgovornih pojedinaca koji svoje pse na šetnici puštaju bez nadzora upozorenje biti dovoljno. (vt)

Izvor: 3052