Gradovi i općine 11.02.2018. 09:02. Zadnja izmjena: 11.02.2018. 09:02.

Žurna sjednica

Vratišinec: Hoće li industrijska zona napokon zaživjeti?

Nedavno su vijećnici općinskog Vijeća Vratišinca primili su telefonski poziv predsjednika Vijeća Mihaela Grbavca u kojem ih je obavijestilo da će se idući dan, točno u podne, održati žurna sjednica. Točan povod sastanku nisu znali jer nisu primili materijale, a kako na sjednicu nisu bili pozvani predstavnici medija objašnjenje smo potražili od načelnika Općine Vratišinec Zdravka Mlinarića. Najbitniji razlog okupljanja vijećnika bila je industrijska zona Ciglenica. Inicijativa o njezinu osnivanju postoji još od 2005. godine, no do danas nije realizirana jer Općina nije dobila državno zemljište.

-Trebali smo donijeti novu odluku o osnivanju zone u kojoj su navedene katastarske čestice koje se traže od države, a uz to smo morali priložiti i program izgradnje i razvoja poduzetničke zone. Rok je bio do 13. siječnja, ističe Mlinarić.

Iako Općina već deset godina bezuspješno od države potražuje tri čestice veličine oko 9,8 hektara zemljišta od ukupno 11,4 hektara koliko je predviđeno za industrijsku zonu, vratišinečki načelnik ne gubi nadu.

- Čini mi se da je ovo Ministarstvo državne imovine počelo ozbiljno raditi svoj posao. Brzo nam odgovaraju na dopise i ne traže više od nas dvadesetak dokumenata - koje smo ionako već predali Agenciji za upravljanje državnom imovinom i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, nego samo one ključne. Čim dobijemo darovnicu možemo početi raditi. Troškovi uređenja infrastrukture procjenjuju se na 5,6 milijuna kuna. Općina nema ta sredstva, no natječaji za fondove Europske unije su otvoreni i putem njih možemo dobiti čak 85 posto sredstava, vjeruje Mlinarić.