Gradovi i općine 21.05.2018. 10:13. Zadnja izmjena: 21.05.2018. 10:14.

Urbanovo 2018.

Vrhunska vina, gastronomske delicije i prirodne ljepote Međimurja

Ovoga petka, 18. svibnja 2018. Međimurje je postalo središte hrvatske enogastronomije. Otvoreno je Urbanovo – manifestacija koja predstavlja sve ono najbolje što Međimurje ima za ponuditi svojim posjetiteljima, vrhunska vina, gastronomske delicije i prirodne ljepote. Sloganom „Za novu generaciju vinskih hedonista“ u sportskoj dvorani u Štrigovi otvoren je 19.Festival Pušipela na kojem posjetitelji imaju prilike kušati brojna vina iz vinograda 24 međimurska vinara i vinogradara. Načelnik Stanislav Rebernik rekao je da se slijedeće godine posljednje Urbanovo održava na tradicionalnom mjestu u sportskoj dvorani te da se od 2020. godine Urbanovo seli u nove prostore Društvenog doma za čiju su gradnju povučena sredstava iz EU fondova. Druga stvar sa kojom se osobito ponosi jest da u Gornjem Međimurju postoji više od 600 hektara vinograda što je impozantno za ovako malu Županiju.

U sklopu svečanosti otvorenja, uz nastup ženske vokalne skupine Stridone iz Štrigove i puhačkog orkestra učenika OŠ Štrigova, dodjeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina. Tako je šampion u kategoriji Pušipela-Šipona-Furminta i Moslavaca vino Pušipel Prestige, predikat 2017., vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji pjenušavih vina je Stridon, Rose 2015., također vinske kuće Cmrečnjak. Šampion u kategoriji vina redovite berbe je Sauvignon 2017., vinske kuće Cmrečnjak.

Zlatne diplome za svoja vina osvojili su vinske kuće Cmrečnjak, Štampar, Kossi, Jelene i Antuna Kojtera i OPG Rajke Dvanajšćak. Srebrne diplome primili su OPG Rajka Dvanajščak, Jelena i Antun Kojter, OPG Ina Kerman, OPG Nemec Juraj, Vina Horvat i vinska kuća Kossi, a brončanim diplomama za Pušipel 2017. nagrađeni su Vina Horvat i vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić.

Prvog dana Urbanova u Državnom arhivu Međimurje u Štrigovi otvorena je izložba „Čovjek i krš“. U Termama Sveti Martin održan je i „Cooking night show“, kulinarsko glazbeni spektakl na kojem su svoja kulinarska umijeća pokazali ponajbolji međimurski vinari uz voditeljsku palicu Mirka Fodora i nastup Disco inferno magic benda.

Nakon Festivala Pušipela, idućeg vikenda očekuju nas Dani otvorenih podruma dok će se sve završiti vinskim balom.