Gradovi i općine 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Vrtić Pirgo posjetio europski parlamentarac

Obiteljski centar Kuršanec, odnosno tamošnji Dječji vrtić Pirgo za djecu romske nacionalne manjine u utorak, 11. veljače posjetio je zastupnik u Europskom parlamentu Oleg Valjalo sa suradnicima. U pratnji ravnateljice Dječjeg vrtića Čakovec Gordane Patarčec i predstavnika Grada, Va-ljalo je obišao skupine koje se u vrtiću pripremaju za osnovnu školu.
- Kao pripadnik političke grupacije socijalnih demokrata u Europskom parlamentu, zalažem se za to da se Europska unija vrati svojim temeljnim načelima, posebice onom o jednakim pravima za sve. Prema statistikama, Romi, s prosječnom starosti od 21 godine, spadaju među mlađu populaciju u Europi, zato su upravo kvalitetno obrazovanje, a potom i zaposlenje, izrazito važni, rekao je Valjalo u izjavi za novinare.
Ravnateljica Patarčec podsjetila je kako je Grad Čakovec, tada u suradnji s udrugom Romi za Rome, još 2002. godine pokrenuo projekt vrtića, odnosno predškole za Rome koji je u ono vrijeme bio smješten u čakovečkim Martanama. Vrtić Pirgo 2008. godine postao je sastavni dio Dječjeg vrtića Čakovec, izrađeni su posebni programi koje je verificiralo resorno Ministarstvo te je preseljen u novoizgrađeni objekt u romskom naselju.
- Mališanima romske manjine želimo omogućiti približno jednak start kao i djeci većinskog naroda, naglasila je Patarčec.
U vrtiću trenutno djeluju 4 skupine, od kojih će dvije s ukupno 34 djece u jesen krenuti u školu. S njima rade 2 odgojiteljice te 2 romske pomagačice. Dvije skupine od 41 djeteta, na katu objekta, čine projekt Lets go to kindergarten koji sa 178.000 eura iz IPA programa financira Europska unija. Radi se uglavnom o petogodišnjacima koji su u vrtić krenuli prošle jeseni te će ga pohađati do mjeseca lipnja, kad projekt i završava, kaže Patarčec.
Dodajmo da zastupnik Valjalo u Kuršanec nije došao praznih ruku. Djecu je darivao igračkama.
Velimir Kelkedi

S gradonačelnikom o lobiranju

Zastupnik u Europskom parlamentu Oleg Valjalo u četvrtak, 13. veljače posjetio je i gradsku upravu Čakovca u kojoj je razgovarao s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, njegovim zamjenicima Marijem Medvedom i Romanom Bogdanom, ali i direktoricama razvojne agencije Čakra Damirom Vresk i Redea Sandrom Polanec Marinović.
- U ovom kratkom razdoblju, otkako sam u Europskom parlamentu, jedan od osnovnih zadataka koje sam si postavio je informiranje građana o tome što je EU parlament i što su zapravo institucije Europske unije i zbog toga sam ovdje. S gradonačelnikom sam razgovarao i o mogućnostima pomoći, lobiranja za projekte. Ovo, dakle, nije predizborna kampanja, već ostvarivanje onog što sam na početku mandata najavljivao da ću raditi, rekao je Valjalo.
Gradonačelnik Kovač istaknuo je važnost podrške, posebno ljudi koji su tamo na licu mjesta i koji nam mogu dati smjernice, savjete, lobirati da bi lakše izborili financiranje projekata.
- Nadam se da će buduća suradnja biti i bolja i dinamičnija, što nam je posebno važno s obzirom da je Grad Čakovec aplicirao podosta projekata za financiranje iz europskih fondova, naglasio je Kovač.(vk)

Izvor: 3070