Gradovi i općine 12.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Za 2 EU projekta ishodili 40.000 eura

Prva osnovna škola Čakovec već je duže vrijeme uspješna u pisanju projekata, odnosno privlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Najnovija 2, iz programa Erasmus koja će se provoditi u iduće 2 godine i ukupno vrijede 40.000 eura, na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 11. studenog, predstavile su ravnateljica škole Nevenka Šopar i učiteljica informatike Ivana Ružić.  

 

Prvi projekt zove se „Upravljanje novcem“, a cilj mu je, kako je istaknula Šopar, učenike naučiti štedjeti, odnosno razviti im svijest o važnosti štednje, što je dio financijske pismenosti pojedinca. 

 

–U današnje vrijeme gotovo svakodnevno na tržište se plasira niz novih proizvoda. Potrošačko smo društvo, trošimo više no što imamo, pa i djeca smatraju  da moraju imati svaki novi proizvod. Želimo ih naučiti usmjeravati sredstva već od najranije dobi, sad dok dobivaju džeparac, kaže Šopar. Projekt će se provoditi s partnerskim školama iz Turske, Poljske, Portugala i Rumnjske te se planiraju i međusobni posjeti učenika i učitelja. 

 

–Cilj nam je okupiti što više učitelja, učenika i njihovih roditelja te lokalnu zajednicu, a već prema temama, radit ćemo plakate, letke, kasice prasice, dodala je Ružić.

 

Naziv drugog projekta je „Živjeti ljudske vrijednosti“ u sklopu kojeg će djeca učiti o društvu, modernim tehnologijama, konkurentnosti gospodarstva, modernom obrazovanju, tržištu rada, a u svemu će bitna komponenta biti i informatički dio, kao i razvijanje odgovornog ponašanja i suradničkog duha. Partneri će biti škole iz Turske, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Poljske i Italije te će najaktivniji učenici 1. osnovne škole također putovati u neke od spomenutih država. 

 

Tijekom projekta planira se i razvijanje svijesti o važnosti recikliranja. Učenici će prirediti modnu reviju, s odjećom koju sami naprave od recikliranih materijala, razvijat će se odgovornost prema starijim osobama ( suradnja sa staračkim domom) te odgovorno ponašanje prema napuštenim životinjama pri čemu će surađivati s čakovečkom azilom. 

 

-Osim što je najstarija i najveća škola u Međimurju , 1. osnovna škola Čakovec najuspješnija je i u privlačenju sredstava iz europskih fondova. To je ujedno i dokaz da ne moraju sve projekte pisati razvojne agencije, a vjerujem da će škola i u budućnosti imati sličnih uspjeha, poručio je uz ostalo čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač koji je sa svojim zamjenikom Romanom Bogdanom također prisustvovao predstavljanju projekata. 

 

Skupu se obratila i jedna od učenica koja će sudjelovati u projektima Ela Horvat kazavši da jedva čeka da projekti počnu. 

Izvor: 3107