Gradovi i općine 07.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 19.09.2016. 11:45.

Grad Čakovec

Za obnovu nadvožnjaka u Kalničkoj ulici potrebno najmanje 8 milijuna kuna!

Već se nekoliko godina u Gradu Čakovcu govori o nužnosti obnove nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu, a da je on u iznimno lošem stanju vidljivo je i svakom građaninu koji se kreće po njemu i oko njega. Od stručnih službi u Gradu doznali smo više detalja.

Prije 5 godina tvrtka Institut građevinarstva Hrvatske  obavila je glavni pregled nadvožnjaka i temeljem njihovg nalaza inspekcija resornog ministarstva tadašnjem upravitelju objekta, Županijskoj upravi za ceste, naložila je otklanjanje uočenih nepravilnosti. Potom je  ovlaštena tvrtka iz Zagreba provela i specijalistički pregled te su utvrđena  znatna oštećenja dijelova betonske konstrukcije i to: dislokacija jednog i loše stanje ostalih ležajeva na upornjaku U2, oštećenje gornjih površina oba hodnika, oštećenje dijelova konzola uz cijevi ispusta odvodnje, dijelova površine naglavnih greda uz cijevi odvodnje i  pješačke ograde. Drugi dijelovi konstrukcije su oštećeni toliko, da za sada ne ugrožavaju sigurnost nadvožnjaka, ali je u velikom dijelu potrebna njihova obnova kako bi se spriječilo njihovo ubrzano propadanje, navodi se u  tehničkoj dokumentaciju specijalističkog pregleda.

Nadvožnjak je izgrađen 1979. godine i nikad nije bio obnavljan. Korištenje i vremenski uvjeti napravili su svoje. Nažalost, dok je ŽUC njime upravljao, sanacija nije počela i čitav problem prebačen je na Grad Čakovec, iako nadvožnjakom prolaze praktički svi stanovnici Međimurja.  Posljednjim godišnjim pregledom utvrđena su oštećenja dijelova betonske konstrukcije, gornjih površina oba pješačka hodnika, oštećenja koja su uzrokovana neadekvatnom odvodnjom, kako onom s  površine kolnika tako i činjenicom da ne postoji vertikala za odvodnju. Time se i dalje oštećuja konstrukcija cijele građevine, zaštitna ograda koja je zahvaćena jakom korozijom, instalacijski hodnik i cijevi.

Grad Čakovec je u suradnji sa razvojnom agencijom Čakra prijavio projekt u bazu podataka Ministarstva prometa pomorstva i infrastrukture  radi financiranja iz fondova EU. Izrađena je sva potrebna dokumentacija, te je zahvat moguće obaviti čim se osiguraju izvori financiranja. Projekt sanacije prijavljen je i na program Traffic Safety Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture te Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa  Ministarstva unutarnjih poslova.

Planirani radovi teški su oko 8.000.000 kuna. U sklopu njih u potpunosti bi se uredila odvodnja na nadvožnjaku, postavila nova hidroizolacija, kolnik, pješačke staze, javna rasvjeta, ograda, prilazna stubišta za pješake, a smanjila bi se i buka koju stvaraju vozila. Uređenje križanja na ulasku, odnosno izlasku s nadvožnjaka stoje dodatnih otprilike 3.000.000 kuna, kaže zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved. O tome kad bi sanacija mogla početi u Gradu još ne žele spekulirati. Jasno je kako je prije svega potrebna financijska injekcija iz nekog od spomenutih izvora.

Na kraju još nekoliko tehničkih podataka. Nadvožnjak je dug 168 metara, a sastoji se od 2 upornjaka i 9 raspona. Premošćuje tri neelektrificirana željezničke pruge i 2 gradske prometnice te potok Trnavu – čakovečku Temzu.

Izvor: 3158