Gradovi i općine 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Zaljubljenica u cvijeće

Fuksije, ružmarin, oleandri, majčina dušica, jagode penjačice, dragoljubi, asparagusi, muškatli… samo je dio od 50-ak vrsta cvijeća koje danas resi dvorište u kotoripskoj Dugoj ulici 42 u kojoj odnedavno živi 66-godišnja Barica Jajetić koja je ovamo došla iz Vinice.

- Odmalena volim cvijeće, a tu sam ljubav naslijedila od majke. Kako dvorište nije imalo cvijeća, započela sam s uređenjem i sadnjom, kaže Barica.

Sadi sve, pa u ovom cvjetnom kolažu na jednom četvornom metru raste čak pet, šest vrsta različitog cvijeća. Doda li se tome pregršt visećih lončanica, dojam postaje još upečatljiviji, a zaokruženu cjelinu cvjetnoj oazi daje cvijeće zasađeno ispred kuće. 

Tu posebno moramo istaknuti mnoštvo visokih suncokreta.

- S cvijećem se budim, s njim idem na spavanje, svako jutro obiđem svaki cvijet i s njim „popričam“. Smeta mi svaki žuti listić, eventualno uvenula latica. Sve to treba otkinuti, da cvijet zadrži svoju ljepotu, da može mirno disati. To isto radim i prije spavanja, a o zalijevanju da i ne govorim, kaže Barica.

O tome koliko Barica voli cvijeće govori i mnoštvo lončanica sobnog bilja koje svako ima svoje mjesto u skladno uređenoj kući.

Mladen Grubić

Izvor: 3095