Gradovi i općine 10.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

Zamjeniku Balogu plaća smanjena, načelnici Ivačić povećana

Od početka svog mandata – ljeta 2013. godine pa do mjeseca prosinca iste godine zamjenik načelnice Pribislavca iz redova romske nacionalne manjine Željko Balog primao je mjesečnu plaću od 5.800 kuna u neto iznosu. Odlukom Općinskog vijeća Pribislavca usvojenom u spomenutom mjesecu, mjesečni dohodak smanjen mu je na 3.732 kune.

Balog je taj čin tada nazvao „fašizmom prema Romima i djelovanjem ustaškog pokreta“, dok je načelnica općine Višnja Ivačić obrazlagala sljedećim riječima:  Željko Balog imao je najviši koeficijent od svih zamjenika načelnika općina s brojem stanovnika sličnim onom u Pribislavcu. Po uredbi Vlade, koeficijent osobnih dohodaka dužnosnika u jedinicama lokalne samouprave može se kretati od 1 do 4,55. Željko Balog imao je 1,36, moj je već niz godina 1,6. Njegov je, dakle, bio 85 posto mog kao načelnice, a moj je jedan od najnižih kad se usporedi s plaćama drugih načelnika. Dok se u obzir uzme i financijsko stanje u Općini te investicije, kao i činjenica da je funkcija zamjenika načelnika iz redova manjine nova, pa su joj potrebne prilagodbe, smanjenje je logično, istaknula je Ivačić.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca, održanoj u ponedjeljak, 20. kolovoza donijeta pak je nova, sa, kako je obrazloženo, zakonom usklađena odluka o plaći i drugim pravima dužnosnika Općine Pribislavec.  Njome je Balogova plaća dodatno umanjena te sada iznosi 2520 kuna.  Istodobno, Vijeće je odlučilo povećati dohodak načelnice Ivačić – s dosadašnjih 5400 na 7004 kune. 

– Svjesna sam da je to možda nepopularan potez, no podsjećam da sam veći dio svog bivšeg načelničkog mandata, prema odluci tadašnjeg saziva Vijeća koju je naknadno protuzakonitom ocijenio i Ustavni sud, primala minimalac, odnosno plaću s koeficijentom 1, manju od svih zaposlenika općinske uprave, prokomentirala je odluku za naš tjednik Ivačić. Balog sjednici Vijeća nije prisustvovao kao ni onoj prije toga. (VK)

 

Izvor: 3146