Gradovi i općine 21.01.2016. 10:56. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Cijena odvoza smeća raste zbog pada Čakomovih prihoda

Zašto Čakom poskupljuje odvoz otpada za korisnike koji više razvrstavaju?

Posljednjim sjednicama Općinskih vijeća u Šenkovcu i Strahonincu prisustvovala je i direktorica čakovečkog Gradskog komunalnog poduzeća „Čakom“ Snježana Tkalčec Avirović te je vijećnike upoznala s promjenama cijena odvoza otpada na području tih dviju općina. Recimo odmah da Vijeća nisu morala dati suglasnost na „promjene“, o tome odlučuju načelnici, no informiranja radi – Tkalčec Avirović pozvana je na sjednice. Što se mijenja? Najkraće rečeno, cijena raste za domaćinstva kojima je potreban manji broj odvoza mjesečno, odnosno onima koja više otpada razdvajaju, dok pada domaćinstvima koja proizvode više „miješanog“ otpada, odnosno odvajaju manje.

Pitanje koje se nameće jest ne „stimulira“ li Čakom time zapravo manje odvajanje otpada, dok Tkalčec Avirović istodobno spominje europske propise i direktive po kojima bi se do 2020. godine najmanje 50 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada trebalo razvrstavati.

U „obrazloženju“ za List Međimurje direktorica Čakoma, a isto je kazala i na sjednicama u Strahonincu i Šenkovcu, ne krije da cijena raste zbog pada Čakomovih prihoda.

- Uočili smo da se od uvođenja sustava naplate po stvarnom broju pražnjenja posuda ( 1. siječnja 2011. godine) smanjila ukupna količina otpada, povećalo se odvojeno prikupljanje otpada, a Čakomu su pali prihodi. Odvozom svaki tjedan i time što se za odvojeno prikupljeni otpad nije naplaćivala posebna cijena (osim što su morali nabaviti posebnu vreću za odvajanje pojedinih frakcija otpada po cijeni od 1 kune), korisnike se stimulirao da više otpada izdvajaju kako bi smanjili broj pražnjenja posuda. Nadalje, svako dodatno pražnjenje posude ( uz dva „osnovna“) naplaćivalo se otprilike 10 kuna više, a dodatna vreća za odvojene sastavnice otpada uglavnom jednu kunu više. Većina korisnika uspjela je smanjiti broj pražnjenja posuda na manje od dva mjesečno i plaćala samo baznu cijenu postupanja s otpadom -56,60 kuna. Čakomu su tako na području Strahoninca za oko 30.000 kuna smanjeni godišnji prihodi u odnosu na one iz razdoblja prije 2011. godine.

Troškovi poslovanja ostali su isti, budući da su naši kamioni i dalje prolazili svaki tjedan. Sve to, uz neke druge razloge, natjeralo nas je na zaokret u definiranju osnovnih troškova u cijeni koji se odnose na to da u osnovnoj – baznoj cijeni mora biti sadržan kompletan trošak prijevoza (posade vozila, amortizacije vozila, održavanja vozila i troška energenta za pogon vozila) za 4 provoza mjesečno, neovisno o količini otpada. Samo trošak zbrinjavanja otpada ostao je povezan s okolnošću je li  posuda nekog korisnika ispražnjena ili nije, dakle s količinom otpada koju korisnik predaje na zbrinjavanje.

Tako smo odlučili da dva odvoza koštaju (jednako je i u Šenkovcu op.nov.)  62,50 kuna dok će treći, četvrti ili pak peti odvoz stajati  3,75 kune više, dok je ranije koštao otprilike 10 kuna više po odvozu. To znači da će korisnicima poskupjeti dva odvoza mjesečno, a pojeftiniti više njih. Očekujemo da ćemo time vratiti dio prihoda, pojašnjava Tkalčec Avirović koja je uvjerena da će se i dalje razvrstavati.

Premda se ne radi o enormnom povećanju cijene, logično se pitamo – razvrstavat ćemo otpad na kojem Čakom zarađuje i to plaćati još više nego dosad?