Gradovi i općine 26.06.2017. 23:13. Zadnja izmjena: 26.06.2017. 23:15.

Donji Kraljevec

Zašto je zatvorena rodna kuća Rudolfa Steinera?

Rodna kuća dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, već je izvjesno vrijeme zatvorena za posjetitelje, a “ključ u bravu” stavila je obitelj Tota, vlasnici objekta i posjeda na kojem se Steinerova rodna kuća nalazi. Vlasnica nije željela davati izjave, ali nam je u neslužbenom razgovoru potvrdila da im je Steinerova rodna kuća, zbog brojnih posjetitelja postala teret. Isto nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i sin vlasnice Mladen Tota.

Sam objekt je uređen kao muzej s očuvanim pokućstvom, fotografijama i djelima o Rudolfu Steineru i prava je meka za mnogobrojne poštovatelje Steinerovog učenja, koji u Donji Kraljevec dolaze sa svih kontinetata i logična je destinacija za sve koji dolaze u Centar dr. Rudolfa Steinera.

Problem je, čini se, nastao kada je Općina Donji Kraljevec, nakon punih deset godina, odlučila ne produžiti ugovor kojim su vlasnicima mjesečno plaćali po 200 eura. Da Općina više neće plaćati najam potvrdio nam je i načelnik Miljenko Horvat, uz sugestiju da se vlasnici probaju dogovoriti s Centrom dr. Rudolf Steiner, ili da počnu posjetiteljima naplaćivati ulaznice. - Točno je da nismo produžili ugovor koji je istekao prije dvije godine, radi se o privatnom vlasništvu i Općina više ne može plaćati najam za nešto što ne koristi. Trebalo bi “spojiti” Centar dr. Rudolfa Steinera i vlasnike, pa neka oni probaju nešto dogovoriti, zaključio je Horvat.    

Ravnateljica Centra Dijana Posavec, slaže se da bi nešto trebalo učiniti, jer posjetiteljima Centra je obilazak  Steinerove rodne kuće svojevrsni “šlag na tortu”. I Centru je interes da kuća ostane u funkciji, međutim, niti Centar ne može ulagati u privatno vlasništvo, pa je njezina sugestija da vlasnici počnu naplaćivati ulaznice.

U Centru dr. Rudolf Stainer 60 posto osnivačkih prava ima Općina Donji Kraljevec, a 40 posto Županija,  međutim, u Županiji nisu upoznati s činjenicom da je kuća zatvorena.

- Ako se radi o privatnom vlasniku i privatnom posjedu, kao i svaki drugi građani, tamošnji vlasnici imaju pravo zatvorili ili otvoriti svoja vrata gostima. Svakako smo mišljenja kako kuća ima veliku vrijednost, kao jedna od ključnih stanica svakog u donjem Međimurju koji je upoznat s likom i djelom utemeljitelja antropozofije, no ingerenciju nad istim nemaju ni Županija ni Općina, stoga nismo u mogućnosti diktirati obilazak, posjećivanje i slično. U razgovoru s načelnikom Općine Donji Kraljevec, koja je 10 godina prema Ugovoru plaćala najamninu, a istu okončali prije 2 godine, spremni smo sugerirati vlasnicima da se zbog velikog interesa i obližnjeg Centra dr. Rudolf Steiner, koji dižemo na jedan novi nivo kvalitete te samim time privlačimo velik broj posjetitelja, napravi neki kompromis, kako bi obilazak rodne kuće bio dostupan svakome tko to poželi. Dakako, to je tema za razgovor, valjda vidjeti jesu li vlasnici za isto zainteresirani, te imaju li možda svoje motive zbog možebitnog zatvaranja vrata kuće, odgovorili su nam iz Međimurske županije.