Gradovi i općine 03.04.2016. 12:00. Zadnja izmjena: 03.04.2016. 16:22.

Odcjepljenje

Zašto se dio Zasadbrega želi pripojiti Knezovcu?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Šenkovec ponovo je aktualizirana tema odcjepljenja dijela naselja Zasadbreg i njegovo pripojenje susjednom Knezovcu. Naime, radi se o stanovnicima rubnog dijela Zasadbrega koji žive na kućnim brojevima od 200 do 204 B, a koji su teritorijalno potpuno odvojeni od ostatka naselja kojem formalno pripadaju jer se između njih nalazi šuma. S druge strane, točno preko puta njih u istoj ulici žive mještani Knezovca. Jedna strana ulice, točnije sedam kuća, pripada Zasadbregu i u sastavu je Općine Sveti Juraj na Bregu, dok je druga strana ulice u Knezovcu i dio je Općine Šenkovec. Zbog toga se i troškovi održavanja (javna rasvjeta, asfaltiranje i sl.) dijele na dvije općine. Stanovnici tog dijela Zasadbrega prirodno gravitiraju k naselju Knezovec te žele da se pokrene izmjena granica Općine Šenkovec i Sveti Juraj na Bregu čime bi se oni pripojili Knezovcu. 

Dio Zasadbrega samo na papiru

Maja Toplek Kamenar živi na adresi Zasadbreg 204B i jedna je od mještana Zasadbrega koji su pokrenuli inicijativu za odcjepljenje dijela naselja Zasadbreg i pripojenje istog Knezovcu. - Želimo se pripojiti Knezovcu ponajprije zbog neke socijalne komponente. Naša kćer druži se s djecom iz Knezovca, a u Zasadbregu i Lopatincu nema nikoga.- kaže Maja te objašnjava da njena djeca pohađaju vrtić u Šenkovcu, zajedno s djecom iz Knezovca, pošto im je to na potezu do Čakovca gdje i suprug i ona rade. Vrtić u Lopatincu im je potpuno van rute, pogotovo u zimskim mjesecima kada su ceste slabije prohodne. Osim toga jednog dana kada će ići u školu jednostavnije i sigurnije bi im bilo ići na autobusnu stanicu u Knezovcu nego li kroz šumu u Zasadbreg, a kasnije u Lopatinec. Kada bi bili dio Knezovca i na papiru ne bi trebali plaćati troškove koje su dužni plaćati mještani drugih općina (npr. pokloni za djecu na božićnoj priredbi, veća naknada za korištenje prostorija) kao što je to dosad bio slučaj. 

Napori nisu polučili rezultatima

S tom namjerom samoinicijativno su organizirali potpisivanje peticije i dobili pristanak svih (punoljetnih) mještana koji žive na tom području, ukupno njih 19. Nakon toga svoju zamolbu dostavili su načelniku Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelku Nagrajsaloviću, no očitovanje i povratnu informaciju nisu dobili. Zatim su za pomoć zamolili Mjesni odbor Knezovec kojem su dostavili zamolbu s potpisima mještana. Mjesni odbor je krajem studenog 2014. raspravljao o njihovu prijedlogu i jednoglasno prihvatio navedenu inicijativu. Predsjednik Mjesnog odbora Knezovec Robert Meglić zamolbu je prenio Općini Šenkovec te je u prosincu 2014. godine na 13. sjednici Općinskog vijeća Općine Šenkovec raspravljano o promjeni granica susjednih Općina Šenkovec i Sveti Juraj na Bregu. Donijet je zaključak da Općina Šenkovec daje usmenu potporu pripojenju Knezovcu, no Općina Sveti Juraj na Bregu mora obaviti potrebne predradnje kojima bi se to omogućilo.Nakon toga, od kraja 2014. do početka 2016. godine, nije došlo do nikakvih promjena.

Ili dogovor ili će odlučiti Povjerenstvo Vlade

U Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj stoji da jedinice lokalne samouprave mogu sporazumno izmijeniti međusobne granice. Predsjednik MO Knezovec Robert Meglić kazao je da slijedi želju ljudi koji se žele pripojiti Knezovcu jer su mu očito naklonjeniji nego li Zasadbregu, za koji ih ništa osim papira ne veže. - Kako bi se donijela odluka načelnik Općine Šenkovec mora dati prijedlog Općinskom vijeću, a ne mjesni odbor. Nakon toga treba se dogovoriti s Općinom Sveti Juraj na Bregu. Ako oni ne postignu dogovor onda prema zakonu o promjeni granica odlučuje Povjerenstvo Vlade. - pojasnio je Meglić. 

- Mi se slažemo s tim prijedlogom ako je to ono što mještani žele, no sve mora biti u dogovoru s Općinom Sveti Juraj na Bregu.- kazao je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat te dodao da sastanka i dogovora o toj temi s načelnikom Općine Sveti Juraj na Bregu još nije bilo. 

Promjena granica neće biti!

Sudeći prema riječima Anđelka Nagrajsalovića, načelnika druge lokalne jedinice koja je uključena u priču, granice Općine Sveti Juraj na Bregu neće se mijenjati. Pojasnio je da je Knezovec prije bio u sastavu Općine Sveti Juraj na Bregu, sve dok nije prešao u Šenkovec, a katastarski čitavi Knezovec spada pod Zasadbreg. Spornu ulicu zajednički održavaju dvije općine, Općina Sveti Juraj na Bregu sufinancira vrtić djeci koja pohađaju vrtić u drugim mjestima, a roditelji imaju pravo birati i koju školu će njihova djeca pohađati. Prema njegovu mišljenju sva ključna pitanja su riješena te ne vidi razlog zašto bi došlo do promjene.