Gradovi i općine 25.02.2017. 10:59. Zadnja izmjena: 25.02.2017. 11:01.

Opasna prometna točka

Zašto se plinska stanica nalazi samo metar od ceste?

Ponukan nedavnom strašnom prometnom nesrećom u Kotoribi, javio nam se čitatelj Damir Bakač iz Krištanovca. Na samom ulazu u spomenuto čakovečko, prigradsko naselje, iz smjera Novog Sela Rok, nalazi se prometno raskrižje koje je, ističe Bakač, iznimno opasno. Uz samu cestu (koja je pod nadležnosti Grada Čakovca) i to na zavoju nalazi se plinska stanica.

– Na samoj sredini raskrižja nekad je stajao pil koji je prije otprilike 15 godina srušen u prometnoj nesreći. Ostaci su tada maknuti. No, zatim je uz cestu, još početkom devedesetih godina postavljena plinska stanica. Problem je postao izraženiji nakon što je, poslije izgradnje kanalizacijskog sustava u mjestu, obnovljena i proširena prometnica. Zahvaljujući tome vozi se brže, a za pješake ujedno nema ni pješačko biciklističke staze. Uređenje je u planu, no, i na trasi staze ispriječena je ista stanica. Tako da opasnost postoji i za pješake i za vozače. Prije nekog vremena na raskrižju se dogodila prometna nesreća. Samo sreća i visoki rubnik, na kojem se još vide tragovi udara, vozača su spasili od težih posljedica, ispričao nam je Bakač. Čuo je, dodaje, da postoji volja da se stanica izmjesti, no, sve  traje predugo, a nesreća se može dogoditi u svakom trenutku.

DOBRA VOLJA NIJE DOVOLJNA

Da su voljni izmjestiti stanicu potvrdio nam je i direktor Međimurje-plina Nenad Hranilović. – Svjesni smo tog višegodišnjeg problema i na tragu smo rješenja. Grad Čakovec bi trebao razriješiti imovinsko-pravne odnose, odnosno osigurati alternativnu lokaciju na koju bi se stanica izmjestila. Mi uvijek moramo razmišljati i o opravdanosti naših troškova, no, vjerujem da će se rješenje naći u skoro vrijeme, kaže Hranilović.

Na sličnom je tragu i odgovor na upit koji smo odaslali Gradu. –Krajem prošle godine pokrenuli smo proceduru da se stanica izmjesti na novu lokaciju. Projekt preseljenja usuglašen je s tvrtkom Međimurje-plin, te je uvršten u njihov plan poslovanja za ovu godinu. Grad je novu lokaciju predvidio u suradnji s Mjesnim odborom Krištanovec, a Međimurje-plin će izraditi potrebne projekte. Trenutno su u postupku poslovi vezani uz planiranu trasu plinovoda, kažu u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo.

POLICIJA: POSTAVITE ODBOJNIK

Pitali smo i Policijsku upravu međimursku. Glasnogovornik Radovan Gačal navodi da postavljanje objekta u neposrednoj blizini prometnice svakako predstavlja opasnost, no, da je prema Zakonu o cestama upravljanje tim dijelom prometnice, gdje je postavljena i plinska stanica, pod ingerencijom Grada Čakovca. - Mišljenja smo da se u konkretnom slučaju potencijalno opasan objekt može zaštititi postavljanjem odgovarajuće ograde, kažu u PUM-u.