Gradovi i općine 09.07.2016. 14:03. Zadnja izmjena: 10.07.2016. 06:48.

Domoljublje na djelu

Zašto se zamjenik načelnika Dekanovca Vladimir Jambrošić pali na ustaški pozdrav?

Tako mi iskazujemo domoljublje

Veličanje ustaštva u pitomom i tradicionalno lijevo orijentiranom Međimurju? Zamjenik načelnika Općine Dekanovec Vladimir Jambrošić (HSP) tvrdi da ne, već da se radilo o iskazivanju domoljublja (!?). To je, uz ostalo, kazao kad smo ga zamolili da komentira slučaj o kojem su proteklih dana pisali i nacionalni mediji.

Jambrošić je na svojem Facebook profilu objavio nekoliko fotografija (neke je snimio i osobno, a na jednoj se nalazi i on okrenut leđima) sa svojim prijateljima odjevenima u majice s natpisom za dom spremni i to ispred drvene kućice na čijem pročelju piše Ranč za dom spremni.

Dobio sam poziv od rodbine i prijatelja da dođem na otvorenje kućice koju su si uredili i neka sa sobom uzmem foto aparat. Radilo se o običnom druženju. Odlučili smo zaigrati nogomet, a jedan od prijatelja donio je dresove u kakvima smo igrali, kao momčad HSP-a na različitim turnirima još prije 10 i više godina. Na majicama jest natpis za dom spremni, no u vrijeme dok smo igrali u njima na to se nije gledalo tako kako se gleda danas.

Poslije utakmice odlučili smo se fotografirati, a zatim uz roštilj evocirali uspomene iz Domovinskog rata, s obzirom da smo pojedini iz tog društva razvojačeni branitelji. U svemu nije bilo nikakve zle namjere. Osobno sam protiv fašizma, antifašizam je u redu. Radilo se samo o domoljublju, ni o kakvom ustaštvu. Pa i povjesničari vode polemike oko tim temama, i u Saboru se iznose različita mišljenja, a sad se na nas upire prstom. Niti smo živjeli u doba NDH, niti nas to interesira.

U vrijeme Domovinskog rata pripadnici HOS-a nosili su slična obilježja, i to je u redu, u tom kontekstu i vremenu, ali danas nije. No, ne radi se ni o kakvoj provokaciji, samo smo zaigrali nogomet, kao nekada, u takvim dresovima, prokomentirao je slučaj za list Međimurje Jambrošić

Načelnik Ivica Hajdarović: Neugodno iznenađenje

Njegov šef, načelnik Dekanovca Ivica Hajdarović (HDZ) također kaže kako sigurno nije za veličanje ustaštva.

Neugodno me iznenadilo što se to dogodilo u Međimurju, pogotovo u mojem Dekanovcu. Znam da je na jednoj od fotografija i moj zamjenik, vjerojatno nije bio svjestan da se to ne smije. No, moram reći da poznajem i druge ljude s fotografije i ne vjerujem da je bilo loše namjere. To su marljivi i radišni ljudi koji su često dragovoljnim radom sudjelovali i u brojnim općinskim akcijama.

Nisam znao gdje je taj ranč, naknadno sam doznao da se nalazi usred jednog kukuruzišta. Razgovarao sam sa svojim zamjenikom i još ću razgovarati, no treba vidjeti što će reći nadležne institucije. Prvi put se kao dugogodišnji načelnik susrećem s nečim takvim, istaknuo je Hajdarović.

Što kažu institucije? Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić potvrdio nam je da je policija upoznata sa slučajem te da se prikupljaju saznanja. Moguće je podnošenje prekršajnih prijava.

Recimo i da prema dosadašnjoj sudskoj praksi u Hrvatskoj, a što tvrdi Hrvatski helsinški odbor – prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru kolokvijalne odredbe Zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje.