Gradovi i općine 18.04.2017. 22:28. Zadnja izmjena: 18.04.2017. 22:30.

Za spas ribnjaka

Zašto su ogorčeni mještani Bogdanovca?

Bogdanovcem, naseljem općine Gornji Mihaljevec, proteže se turistička staza. Prolazi livadama i šumama, a stotinjak metara od glavne ceste, usred naselja, spušta se u predivnu kotlinu koju je nekad punio jedan od izvora Trnave. Nasred kotline lijepo je jezerce, uz njega uređeni šumarak i nove klupice. No, umjesto proljetnog cvijeća, kotlinu zapahuje smrad gnojnice - što iz jezerceta, što s okolnih polja - u što smo se sami uvjerili. Stigli smo na poziv Zlatka Horvata, koji nas je sačekao sa susjedima Zdravkom Ladićem i Martinom Močnikom. Kažu da su i mnogi drugi rekli da će doći, ali, na koncu nisu imali smjelosti javno reći ono što misle.

- Ovaj ribnjak prije 40-ak godina iskopali su stariji mještani, za crpljenje vode i za vatrogasce. Napravili su to bez pristanka, to se smatralo općinskim. Kopan je kad i obližnji ribnjak za lovce. Netko je to poribio i danas u njemu ima babuške, šarana i patuljastog somića. Uređen je, iskrčena je šikara, postavljena ograda i klupice. Jedino je mjesto u Bogdanovcu na koje mladi mogu doći i družiti se. No, dolaze poljoprivrednici koji imaju farme i izvlače vodu cisternama za gnojšnicu. To su cisterne od 2,5 do 5 tisuća litara, a danas su već bili barem deset puta! U posljednjih mjesec dana, kako su počeli proljetni radovi, izvukli su sigurno trećinu ribnjaka. Voda je bila do propusta i otjecala je dalje kotlinom, prema šumi. Mi želimo da to bude izletište. Ne razumijemo ih, pa imat će i oni unuke! Gdje će s njima šetati? Tako su radili njihovi stari, pa i oni misle da se to smije. Ne poštuju zaštitu okoliša. Oni tvrde da tu nema riba - kazali su nam Ladić i Horvat.

Bacili su komadiće kruha i dokazali nam da u jezercetu ima ribe - odmah se zatalasalo. Izvučenom vodom, kažu, razrjeđuju fekalije u lagunama na farmama svinja i bikova. Voda im je potrebna i za čišćenje cisterni, te za zalijevanje. Ne prazne gnojšnicu u jezerce, no, i kad spuste cijev da bi potegnuli vodu istječe zaostali sadržaj - kao i na kraju punjenja, od nastalog pritiska.

UTOPIT ĆE SE DIJETE!

- To je tik uz strmu cestu. Zamislite da neko dijete padne unutra i utopi se! - dodaju. Zdravko Ladić kaže da ovdje obitavaju bizantski štakor i siva čaplja, te se gnijezdi divlja patka. Prvo su se obratili općinskoj upravi i komunalnom redaru. - Održali su sastanak s ljudima koji odavde vuku vodu, ali bez nas. Vjerojatno su digli ruke. Saznalo se da parcela pripada Hrvatskim vodama, a tamo ni sami nisu znali da je tako ?!., tvrde naši sugovornici.

Obratili su se potom i komunalnom redaru Hrvatskih voda, koji je "snimio" situaciju i rekao da su mu obećali da će prestati s time, te ih je potom uputio na vodopravnu inspektoricu, koja je također kazala da će reagirati, pričaju.

NAČELNIK SMATRA DA "ZAGAĐENJE" DOLAZI IZ HDZ-a?

Mislim da pretjeruju

- Kad je to iskopano, otprilike 70-ih, skupljala se voda za zalijevanje, vatrogasce i drugo, ali ne za pranje cisterni s gnojnicom. I danas se to koristi za zalijevanje vrtova i ostale poslove u poljoprivredi. No, pojavio se gospodin Zlatko Horvat, bio je na javnim radovima, ali nije prošao na natječaju za domara. I HDZ takvim stvarima pokušava nešto odraditi. Počeo je slikati kako vuku vodu i govoriti da je to zaštićen ribnjak. Nije se odazvao na sastanak s mještanima koji vuku vodu i koji su isfinancirali kopanje ribnjaka, ako se to može tako nazvati. Ribnjak je u nadležnosti Hrvatskih voda i čim nam se oni obrate, napravit ćemo sastanak sa svima, da utvrdimo kako stoje stvari. Mislim da gospodin Zlatko Horvat pretjeruje, komentar je načelnika Općine G. Mihaljevec Gorana Lovreca.

Nismo uočili nepravilnosti

- S navedenom problematikom upoznata je vodočuvarska služba, a putem nje i vodopravna inspekcija. Predstavnici službe i inspekcije obišli su teren i nisu uočili nepravilnosti na spomenutoj lokaciji. Dok se čeka rješenje vodopravne inspektorice Hrvatske vode će teren i dalje pojačano nadzirati, odgovoreno nam je iz Hrvatskih voda.